Ipotecar sau de nevoi personale. Cat dureaza aprobarea unui credit?

Actualizare decembrie 21, 2021

Vrei sa stii cat dureaza aprobarea unui credit ipotecar, de nevoi personale ori o refinantare? Nimic mai simplu! Noi iti spunem exact! Si bonus, afli care este cel mai rapid imprumut.

La banci, unde se colecteaza informatii diverse si mai multe documente, aprobarea dureaza cateva zile. La IFN-uri lucrurile variaza de la un produs la altul, de la o institutie la alta.

Daca vrei sa aplici pentru un credit ipotecar ori de nevoi personale in 2021, de la aceasta informatie trebuie sa pleci – in cat se aproba.

Chiar daca exista reclamele la televizor ori pe internet care iti garanteaza o aprobare in cel mult 24 de ore, cel mai bine este sa iti iei un timp in plus pentru ca s-ar putea ca aprobarea sa dureze ceva mai mult.

Ce ar putea sa intarzie aprobarea unui credit?

Pentru ca bancile si multe dintre IFN-uri apeleaza la ANAF pentru verificarea veniturilor clientior, conteaza mult in cat timp se obtin informatiile de la ANAF.

De principiu, raspunsul de la ANAF vine destul de repede, daca nu sunt probleme. Insa, daca platforma lor nu functioneaza bine, s-ar putea sa dureze pana ce banca se lamureste asupra bonitatii tale.

Apoi, daca nu sunt suficiente informatiile de la ANAF si pentru suma pe care o doresti tu, trebuie sa mai aduci si alte dovezi de venit in plus, durata de analiza a dosarului se prelungeste pana la completarea dosarului.

Creditorii isi anunta de regula clientii cand intervin probleme de acest gen, dar uneori trebuie sa iei tu initiativa si sa vezi in ce stadiu se gaseste solicitarea ta.

Care este durata de analiza a unui dosar la banca?

Timpii de analiza dureaza diferit de la o banca la alta, de la un produs la altul.

In functie de tipul de produs ales de tine, s-ar putea sa fie nevoie de documente suplimentare. Daca alegi o suma mare, de exemplu, s-ar putea ca gradul de indatorare sa nu-ti permita sa o contractezi. S-ar putea ca banca sa-ti solicite dovezi suplimentare de venit.

Creditul de nevoi personale are cel mai redus interval de aprobare, pentru ca analiza se face exclusiv pe bonitatea si istoricul clientului, nu intervin si alte verificari precum se face la creditul ipotecar (verificari ale garantiei, evaluari, inscrisuri notariale etc).

Majoritatea bancilor au posibilitatea in 2021 sa analizeze o cerere de credit in cel mult cateva zile de la depunerea dosarului.

Timpii de acordare au scazut foarte mult in ultimii ani.

timpi de acordare

Unele banci promit chiar acordare pe loc a imprumuturilor.

Exista oferte in piata banca ce permit accesarea unui credit fara drum la banca.

Exista in piata produse cu denumiri sugestive in acest sens – creditul pe repede inainte,crediul pe loc, doar cu buletinul, online si asa mai departe.

Elementele care determina durata de analiza a unui credit:

– procedura banci careia i te-ai adresat cu solicitarea
– suma pe care doresti sa o imprumuti
– documentele aferente ipotecii – in cazul creditului ipotecar
– perioade mai aglomerate ori mai putin aglomerate
– rapiditatea cu care se realizeaza o evaluare – depinde de evaluator cat de aglomerat este.

Bineinteles, toate aceste discutii pleca de la situatia in care indepliniti conditiile de eligibilitate pentru aprobarea unui credit de nevoi ori ipotecar.

In general, aprobarea unui credit de nevoi personale nu dureaza mai mult de 2 – 3 zile, pe cand in cazul unui credit ipotecar perioada de aprobare poate dura chiar si o luna daca intervin diverse evenimente neprevazute (disponobilitatea evaluatorului, disponibilitatea noratului, etc).

Chiar daca unele banci anticipeaza ca va pot acorda creditul intr-o singura zi lucratoare, totusi, s-ar putea ca lucrurile sa nu fie chiar atat de simple.

Cum va spuneam, pot interveni diverse probleme care sa intarzie acordarea.

Indiferent de suma de banii accesata, in cazul unui credit de nevoi personale, lucrurile depind de raspunsul ANAF, iar acesta se genereaza in majoritatea cazurilor in aceeasi maniera. Deci, timpii de asteptare sunt aceeasi la acest capitol.

Procedurile interne ale bancii s-ar putea sa fie diferite totusi pentru diversele produse proprii, asa incat sa trebuiasca saasteptati mai mult pentru un anumit credit, ori pentru o anumita suma.

Chiar daca aplici online la banci,uneori ti se cere prezenta la un sediu pentru semnarea contractului.

Unele banci admit totusi acordarea 100% online, in cazul in care clientii sunt vechi si isi incaseaza veniturile prin banca. In acest caz particular, banca are acces la informatiile despre venit ale clientului.

Dar, pe langa verificarea la ANAF, bancile mai interogheaza si baza de date a Biroului de Credit, solicitand informatii despre istoricul de creditare al potentialului client.

Si intr-un caz si in celalalt este nevoie de semnatura clientului, aceasta putand fi ce-i drept si electronica..

Pe langa venituri, bancile mai analizeaza si alte aspecte ce contureaza bonitatea unui client, precum vechimea in munca si tipul contractului de munca.

Cat dureaza accesarea si aprobarea unui credit ipotecar?

Accesarea poate dura ceva mai mult decat in cazul unui credit de nevoi, pentru ca intervin mai multe documente. Din acest motiv si aprobarea dureaza mai mult, tinand cont ca sunt de analizat mai multe acte.

Lasand la o pate documentele de venit, in cazul unui credit ipotecar intervin actele aferente garantiei.

Pentru un credit garantat cu un impobil vei avea nevoie de cadastru si intabulare, de releveu de certificatul energetic al cladirii, si asa mai departe.

Pentru ca documentatia pentru un credit ipotecar formeaza un dosar destul de gros, si durata de analiza este mai mare.

Consilierul de credit are mai mult de lucru pentru a verifica toate aceste acte si a da ok-ul.

De la consilierul de credit dosarul ajunge la departamentul juridic unde sunt verificare o serie de alte aspecte ce ti de parte legislativa si de respectare a veridicitatii actelor si semnaturilor.

Pentru un atare proces lucrurile se pot intinde pe durata a cateva zile, mai ales daca apar nereguli pe parcurs. Uneori se pot solicita lamuriri de la client ori acte suplimentare.

Nu mai vorbim de creditele Prima Casa, unde intervin si alte cerinte ce mareste si mai mult intervalul de aprobare.

La Prima Casa rigoarea este chiar mai ridicata, analiza fiind facuta si de catre Fondul de Garantare, caz in care perioada de acordare a creditului se prelungeste. Daca Fondul gaseste de asemenea lucruri neclare, intoarce dosarul la banca.

Uneori pentru aprobarea unui credit Prima Casa sunt necesare chiar mai multe zile decat in cazul unui credit ipotecar.

Care este cel mai rapid credit de nevoi personale?

Dintre toate creditele de consum existente in piata, creditul nebancar este cel mai rapid.

Si din randul creditelor nebancare, exista unele produse care se pot accesa mult mai rapid decat altele. Spre exemplu, imprumututul cu aprobare imediata pe loc este unul popular in mediul online.

Spre exemplu, creditele rapide online pot fi acordate si in cateva minute. Acest lucru se datoreaza documentatiei minime solicitate la accesare si conditiilor de eligibilitate reduse.

Dar, in ultimul timp si bancile au inceput sa concureze aceaste avantaje temporale oferite de IFN-uri.

Unele banci au inceput sa ofere credite 100% online, permitand accesul clientilor la sumele de bani dorite in doar cateva ore de la accesare.

Cazul creditelor rapide nebancare ramane totusi unul emblematic pentru rapiditatea cu care sunt oferite.

Creditul pana la salariu ori la domiciliu se pot acorda in maxim 48 de ore.

Cel mai rapid produs nebancar se acorda in 2 ore de la accesare – cel putin asa promite acel creditor.

Noi v-am prezentat succint cam care este durata de analiza a dosarului unui credit, cu referiri la modul si durata de accesare.

(Visited 2.082 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies