Tu stii ce este o linie de credit nebancara?

Actualizare octombrie 21, 2019

A aparut recent in piata, in portofoliul IFN-urilor, linia de credit pentru persoane fizice, cu accesare pe perioade mai lungi de timp.

In acceptiunea generala, linia de credit se adresa persoanelor juridice pentru eficientizarea cheltuielilor, atunci cand decalajul dintre incasari si plati era unul mare.

Aceasta forma de finantare accesibile firmelor mici si mari, dar si micilor intreprinzator, persoanelor juridice in speta, se regaseste in portofoliul multor banci comerciale (CEC, Raiffeisen, ING, Banca Transilvania, Idea::Bank, Patria Bank, BRD, BCR, Libra Bank etc.

Aceasta forma de finantare este una cu utilitate directa, care are un scop imediat, spre deosebire de alte forme de imprumut.

Ei bine, de ceva vreme, am intalnit si la IFN-uri aceasta notiune de linie de credit. Si nu doar in dreptul persoanelor juridice.

Iata cateva exemple de linii de credit ce se adreseaza persoanelor fizice.

Spre exemplu, cei de la Viva Credit si-au transformat celebrul lor produs ‘credit pana la salariu’, intr-o ‘linie de creditare pe termen lung‘. Cei de la Viva si-au mai pastrat intr-un fel o parte din vechiul produs, avand in vedere ca, daca rambursezi imprumutul in primele 30 de zile de la accesare, dobanda este 0 (asa cum era si inainte la produsul amintit).

La Credit Prime gasim o linie de creditare pentru 24 de luni. Acest IFN ofera clientilor mai multe posibilitati de rambursare in decursul celor doi ani de contract. Tinand cont ca suma maxima disponibila este de doar 2.000 de lei, rambursarea nu este o problema deosebita pentru clienti, avantajul fiind ca la fiecare data scadenta, trebuie sa achiti un minim de plata, in acord cu suma pe care ai imprumutat-o.

Ocean Credit ofera la randul sau o linie de credit sub forma de imprumut de nevoi in 3 rate. Suma imprumutata este primita de client direct pe cardul de salariu, un fel de overdraft nebancar. Si acest IFN ofera o suma mica drept imprumut, este vorba de 3.500 de lei, dar pentru multi clienti este suficienta pentru a-si rezolva niste probleme urgente.

Viaconto, ofera la randul rau un credit rapid sub forma unei ‘linii de credit’. Si acest IFN ne informeaza ca tipul produsul sau aflat in portofoliu se numeste Linie de Credit pentru consumatori entru nevoi personale. Cuantum maxim este de 4.000 de lei, iar perioada de accesare este de 12 luni. Rambursarea se poate face prin rambursarea la data scadenta a unui minim din suma datorata.

Linia de credit este o legatura intre institutia financiara si partenerii tai de afaceri. In cazul IFN-urilor, care acorda astfel de produse financiare persoanelor fizice, putem sa o vedem ca o solutie la niste nevoi urgente.

Practic, IFN-ul iti ofera un imprumut pentru o perioada lunga de timp, perioada pentru care se si semneaza contractul. Daca in decursul respectivei perioade, tu rambursezi integral suma datorata, poti sa dispui de ea la un moment dat, daca mai ai nevoie, fara sa mai intervina o noua accesare. Fireste, tot procesul se deruleaza in interiorul perioadei de creditare stipulate in contract.

Daca ar fi sa cautam similitudini cu linia de credit acordata persoanelor juridice, putem sa vedem acest produs ca o solutie de finantare pana la incasarea unui venit oarecare al persoanei fizice, fie el salariu, pensie ori alt tip de venit.

(Visited 85 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies