Lista rau platnici banci 2022. Cum obtii raportul din Biroul de Credit?

Actualizare martie 30, 2022

Doresti un credit dar te temi de istoricul din BC? Poti afla usor daca te regasesti sau nu pe lista rau platnicilor in 2022.

Lista rau platnici raportati de banci catre Biroul de Credit datorita unor intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor este una ce creste simtitor, de la an la an.

Pentru a afla daca te regaseste in baza de date a Biroului de Credit n-ai decat sa trimiti o solicitare catre aceasta societate.

Aceasta lista cu rau platnici nu este un act public, ce poate fi vazut de oricine, insa, daca soliciti express in nume personal datele de la BC, le vei obtine, cu conditia sa le oferi datele datele de identificare: CNP-ul si telefonul.

Pentru a obtine raportul de credit din BC, trebuie sa trmiti o solicitare pe care o poti face online, printr-un email, ori o poti trimite prin posta, recomandata.

Daca iti cunosti deja situatia din Biroul de Credit, poti sa trimiti odata cu cererea de eliberare a raportului si o cerere de stergere din Biroul de Credit. Astfel, vei obtine o situatie completa cu datele datele din BC si o obtii si in mod comod, fara deplasari, daca soliciti online.

In Romania exista in jur 500.000 de restantieri (484 815 erau oficial in ianuarie 2022 – conforem statisticii BNR), dintre care mai mult de jumatate se regaseste pe lista rau platnicilor din Biroul de Credit.

De ce trebuie sa verifici daca ai fost raportat la Biroul de Credit?

Pentru oricine este in situatia de a accesa un credit bancar ori nebancar, este mai bine sa verifice situatia sa din BC, sa fie sigur ca nu figureaza pe lista cu rau platnici 2022.

Bancile accepta persoane cu istoric negativ doar in anumite conditii, insa, indiferent daca esti admis sau respins, bancile cu siguranta verifica socringul din BC.

In fapt, pentru clientii rau platnici cu scoringuri deosebit de rele, BC trimite alertari atunci cand respectivul client deruleaza o actiune cu o institutie financiara (de la deschiderea unui cont la solicitarea unui credit).

La banca, cand mergi sa soliciti un credit de nevoi personale, primul act pe care il vezi este acordul tau de verificare la BC. Dupa ce semnezi actul, banca se pune deja in miscare pentru a obtine informatii despre situatia ta din BC. Daca te regasesti pe lista rau platnicilor cu siguranta vei intampina greutati la accesarea creditului.

In Biroul de Credit situatia clientilor restantieri se pastreaza timp de patru ani, socotiti din momentul in care acestia si-au achitat datoria.

Ca sa te stergi de pe lista cu rau platnici trebuie sa ai un motiv foarte solid. Altfel, doar banca care te-a raportat te poate sterge.

Si tu poti sa soliciti stergerea de pe listele rau platnicilor din Biroul de Credit daca consideri ca datele nu ti-au fost introduse corect, ori daca nu ai fost informat in prealabil, in termen de 15 zile inainte de raportare.

Cum poti afla informatii despre situatia din BC daca nu poti vedea lista cu rau platnici? Simplu! Trimiti o cerere catre BC si ei iti vor trimite raportul personal de credit.

Cum procedezi pentru a afla daca te regasesti pe lista rau-platnici 2022 in BC?

Biroul de Credit pastreaza confidentialitatea datelor tale personale. Nefacand publice listele cu rau platnici, datele tale personale raman necunoscute publicului larg. Ar fi chiar neplacut pentru multi oameni sa stie ca se regasesc pe o lista a rau platnicilor pe care o pot vedea si ceilalti.

Biroul de Credit pastreaza confidentialitatea datelor tale. Si chiar si banca iti cere tie acordul in scris pentru a solicita in numele tau informatiile din Biroul de Credit care te privesc.

Pentru a solicita noi insine informatii din Biroul de Credit, trebuie mai inainte sa ne cream un cont pe platforma online a Biroului de Credit, folosind numarul de telefon si o adresa de email.

Dupa ce intram in contul deschis pe platforma BC, solicitam informatii despre scoringul nostru si eventual, daca avem motive intemeiate, putem solicita si stergerea din lista cu rau platnici. Aceasta din urma solicitare va fi transmisa si la institutie financiara care ne-a raportat catre BC.

Cei de la BC spun ca raspund in maxim o luna de la solicitare.

Daca ai o urgenta si vrei sa te imprumuti, cel mai bine e sa mergi la banca si de acolo sa aflii cum stai cu scoringul in Biroul de Credit. V-am spus ca oricand soliciti un credit, banca verifica istoricul tau in BC. Iar banca obtine mult mai repede informatiile din BC decat tine daca ai urma procedurile obisnuite.

Cum determina banca eligibilitatea unui client?

Banca iti calculeaza la randul ei un scoring de credit care tine cont intr-o proportie destul de mare de scoringul din BC. Unele institutii financiare afirma ca ponderea la calculul scoringului de credit a istoricului de creditare este de peste 40%.

Ca sa rezumam, pentru a afla daca esti pe lista da rau platnici din Biroul de Credit poti urma procedura standard direct de la banca, daca ai ales deja un credit la o anumita banca, ori poti sa soliciti inainte informatiile din BC in nume personal.

Fiind atat de multi oameni inscrisi in lista cu rau platnici, procedura dureaza cand soliciti in nume personal.

Daca vrei sa-ti fie sterse datele din Biroul de Credit, poti sa apelezi si la o casa de avocatura care sa te indrume in demersul tau, ori chiar sa se ocupe in totalitate de aceasta operatiune.

Acum, sa stiti, nu este sigura stergerea din Biroul de Credit, nici daca angajati avocati. Depinde foarte mult de felul in care banca a facut raportarea si de buna-credinta a voastra ca client al acesteia.

Daca te aflii intr-un impas financiar si vrei sa te imprumuti cu orice chip, insa, regasindu-te pe lista rau platnicilor nu mai poti apela la banca, poti sa te orientezi catre creditele nebancare.

IFN-urile sunt mult mai permsive si cand vine vorba de cei cu istoric negativ, inscrisi in Biroul de Credit.

Unele IFN-uri nu tin cont daca esti rau-platnic sau nu, pentru aceste societati conteaza mult bonitatea ta actuala, adica daca ai venitul necesar rambursarii in bune conditii a creditului pe care ti-l acorda.

(Visited 11.132 times, 2 visits today)

One Response

  1. Dumitrescu Reply

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies