Achizitia unei masini in rate. Ce trebuie sa stii?

Actualizare septembrie 26, 2023

Iti doresti de foarte mult timp o masina dar nu iti permiti sa dai o suma asa de bani de-o data? Cumpar-o in rate!

Sistemele de achiztie a diverselor bunuri in rate au devenit foarte populare de cativa ani incoace.

Credit de nevoi cu o luna vechime

[VEZI OFERTA]

Poti imprumuta pana la 50.200 de lei de la Credius, daca ai peste 18 ani. Aprobare in cateva minute. Se accepta si persoanele cu istoric negativ in BC.

 

Promotie luna mai 2024

[DETALII CREDIT]

Poti obtine intre 1.000 si 4.000 de lei cu rate fixe de la 19 lei pe saptamana si ProviAsigurare, daca ai peste 18 ani

 

Banii pe card in 15 minute

[APLICA ONLINE]

Obtii banii rapid, fara garantii si fara giranti. Ai nevoie de un venit de minim 1000 de lei declarat la ANAF, CI, card. Mai Mai Credit acorda pana la 15.000 de lei imprumut.

Ce trebuie sa stii despre cumpararea unei masini in rate

De la case la electronice, de la masini la telefoane, produsele se cumpara si se ramburseaza usor in rate, fara sa mai fi nevoit sa scoti din buzunar la inceput o suma mare de bani.

Chiar daca la prima vedere este un proces simplu, cumpararea unei masini in rate ar trebui sa fie facuta atunci cand detii toate informatii necesare.

Stim cat de mult iti doresti o masina si stim ca pretul nu e pentru tine azi. Ai putea sa achiti in rate, dar, esti sigur ca venitul tau nu se va diminua in timp?

Sunt intrebari, si nu sunt putine, de aceea spunem noi ca ar fi bine sa cercetezi un pic piata, sa te documentezi, inainte de acest demers important.

Cumpararea unei masini se poate poate in mai multe moduri:

  • fie apelezi la un credit auto
  • iei in calcul un leasing auto
  • accesezi un credit de nevoi personal, iar banii ii folosesti pentru a-ti cumpara o masina.

In toate cazurile este vorba de achitarea unor rate periodic, deci, trebuie sa va asigurati ca la o anumita data din luna aveti in cont suma necesara disponobila pentru a va achita de obligatii.

Societati nebancare active specializate in leasing financiar

I.F.N. COMAUTOSPORT LEASING S.A.
VERBIŢĂ LEASING IFN S.A.
TOTAL LEASING I.F.N. S.A.
MIDOCAR LEASING IFN S.A.
TOYO MOTOR LEASING IFN S.A.
DELTA LEASING IFN S.A.
DAGECO SYSTEMS IFN S.A.
OTP LEASING ROMANIA IFN S.A.
AFFINITY LEASING ROMaNIA IFN S.A.

Avantajele achizitionarii unei masini in rate

Achizitionarea unei masini in rate in Romania, ofera avantaje si dezavantaje. Dar sa le luam pe rand:

Achizitia unei masini in rate. Ce trebuie sa stii? 1

Avantaje:

  • flexibilitate financiara – achizitionarea unei masini iti da posibilitatea sa-ti gestionezi mai bine bugetul, achitand lunar o suma mai mica in loc sa platesti toti banii de-o data.
  • acces mai usor la masini mai scumpe – ratele iti permit cumpararea unei masini mai scumpe pe care, probabil, nu ti-ai permite-o cu plata cash.
  • iti da posibilitatea imbunatatirii istoricului de creditare, dar si a construirii unuia cu o diversitate de produse financiare – platile regulate te pot ajuta la imbunatatirea scorului de credit si la consturirea unui istoric de creditare solid.

Dezavantaje:

  • costurile sunt mai mari – se plateste mai mult pentru masina atunci cand o cumperi in rate, pentru ca dobanzile exista si ele urca mult costul total.
  • obligatii financiare pe termen lung – ratele necesita un angajament pe termen lung, ceea ce poate pune presiune asupra resurselor tale financiare pe o perioada indelungata.

Care sunt etapele achizitionarii unei masini in rate

Avand in vedere ca nu este o achizitie mica, totusi o masina costa destul de mult daca ne gandim la bugetul unui om cu venituri obisnuite.

De aceea, este bine sa calculal pas cu pas ce avem de facut, minimizand astfel efortul financiar.

La inceput trebuie sa ne stabilim un buget, pentru ca, oricat de mult ne-am dori masina, nu trebuie sa ne destabilizam financiar.

Apoi, va trebui sa incepem sa cautam oferte de finantare, fie de la institutii financiare, fie de la dealer auto.

Si dealerii auto iti pot recomanda diverse forme de finantare, iar uneori acestia au parteneriate cu institutii financiare si pot sa-ti aduca oferte avantajoase.

Urmeaza sa alegi masina potrivita, in acord cu nevoile familiei tale si cu bugetul stabilit la inceput.

Dupa toti acesti pasi, urmeaza ceva mai putin placut pentur multi, si anume, documentatia. Trebuie sa completezi toate documentele necesare pentru finantarea masinii.

Dupa semnarea contractului si intrarea in posesie a masinii, se trece la rambursarile periodice. Trebuie sa te asiguri ca faci platile la timp pentru a evita penalizarile.

Ai luat in calcul optiunea unei masini second hand in rate?

S-ar putea ca bugetul tau actual sa nu-ti permita achizitionarea unei masini noi in rate. De aceea, poti avea in vedere si cealalta optiune, si anume, o masina second hand in rate.

O masina la mana a doua nu e intotdeauna o idee rea. Ba, mai mult de atat, s-ar putea chiar veche fiind masina, sa fie cu mult mai buna decat una noua.

Fireste ca, ar trebui sa indeplineasca toate standardele necesare pentru a nu plati mult pe asigurari, pentru a nu polua si asa mai departe.

Uneori poti gasi preturi avantajoase la masinile second hand. Important este sa cauti oferte si sa analizezi cu atentie vehiculul.

Poti cumpara o masina second hand in rate apeland la o institutie financiara, la un dealer autor ori chiar direct la proprietar.

Daca nu esti acceptat de banci, poti apela la un credit auto nebancar.

Ce se poate intampla daca nu platesti la rimp ratele auto?

Daca am accesat un imprumut auto pentru ca am fost entuziasmati pe moment ca ne-am gasit masina visurilor noastre, fara sa analizam cu atentie starea noastra financiara, s-ar putea ca in timp sa avem probleme.

Majoritatea contractelor de imprumut auto prevad o taxa supliementara ori o penalizare atunci cand nu se platesc la timp ratele. Penalizarea depinde de timpul intarzierii.

Astfel de sume aditionale se adauga la suma totala a datoriei si pot usor sa devina un obtacol financiar dificil de depasit.

Plus de asta, orice intarziere la plata ratelor iti poate afecta scorul de credit.

Apoi, daca intarzii foarte mult, creditorul va declansa procedura de recuperare a masinii. Iti va confista masina si va avea grija sa-ti platesti datoria nerezolvata. Asta inseamna costuri suplimentare pentru tine si un stres semnificativ.

In unele cazuri, neplata ratelor auto poate duce la probleme legale. Creditorul te poate actiona in instanta pentru recuperarea datoriei si poate obtine un mandat de executare silita impotriva ta.

Concluzie

Achizitia unei masini este o cale simple si convenabila de a-ti duce la bun sfarsit visul de a avea propria masina. Dar, ca exista mereu un dar, e bine sa faci o cercetare atenta la inceput si sa iei in considerare toate aspectele inainte de decizia finala.

Daca te informezi corespunzator si iti gestionezi cu responsabilitate bugetul, cu siguranta vei conduce o masina noua in conditii optime.

Indiferent daca apelezi la un credit auto ori la un leasing, este important sa fi constient de implicatiile platilor lunare asupra bugetului familiei tale.

Daca intampini dificultati financiare pe parcursul contractului de credit este indicat sa iei imediat legatura cu institutia financiara pentru a gasi o solutie.

Daca poti face plati anticipate, nu mai sta pe ganduri, insa, ar fi bine sa stii care este politica institutiei financiare in acest sens.

In rest, n-ai decat sa te bucuri de masina dorita mult timp de acum inainte si sa cutreieri tara in lung si-n lat.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies