Cum sa alegi un credit ieftin de la IFN

Alegerea unui imprumut ieftin de la IFN putem sa o asociem cu zicala veche romaneasca „Niciodata sa nu-ti cheltuiesti banii inainte de a-i avea.”

Aceasta cugetare ne indruma intr-un fel sa fim atenti in primul rand atunci cand ne imprumutam sa alegem un credit ieftin pe care sa ‘dam’ cat mai putini bani.

Cu alte cuvinte, sa ne imprumutam cat mai ieftin cu putinta.

Un imprumut costa, uneori poate sa ne coste foarte mult, de aceea este extrem de important sa stim care sunt costurile asociate si sa-l alegem pe cel mai avantajos din punct de vedere al costurilor.

Mergand pe un imprumut costisitor s-ar putea sa ne inglodam si mai tare in datorii in loc sa iesim la liman, asa cum speram inainte de a ne imprumuta.

Fireste nevoile difera de la om la om, cerintele sunt altele, conditiile sunt altele. Uneori suntem nevoiti sa alegem un credit mai scump pentru ca poate e singurul pe care-l putem accesa.

S-ar putea ca la un moment dat sa ne avantam cu entuziasm, fara sa studiem problema. Evident ca este gresit. Dar, nu poti neaparat sa prevezi cu exactitate reactiile pe care le avem la un moment dat.

Alegerile noastre nu sunt intotdeauna rationale, deseori intervin emotiile, mai ales cand suntem sub presiune si incercam sa iesim dintr-o situatie dificila.

Asadar, daca vei sa iei un imprumut si vrei sa nu ajungi datornic pe vecie, fii atent inainte, afla cat mai multe informatii posibil, compara, intereseaza-te, verifica, si mai ales intreaba.

Multi se intreaba care este costul real al unui imprumut. Indeosebi cand vine vorba de a solicita un imprumut de la IFN oamenii sunt sceptici. Dar, lucrurile sa stiti ca nu sunt deloc complicate in aceasta zona. IFN-urile au de regula costuri transparente, in majoritatea cazurilor, costul fiind alcatuit exclusiv din dobanda, mare e adevarat, dar cunoscuta si fixa.

La banci creditul nu este alcatuit doar din dobanda, mai intervin o serie de comisioane, asigurari, etc. Sunt si IFN-uri care solicita comisioane pentru diverse servicii, dar in majoritatea cazurilor IFN-urile merg pe dobanda ca emblema a costului.

Asa cum tu ai nevoie de banii respectivi, asa si societatile financiare vor sa scoata profit de pe urma imprumuturilor pe care le acorda. Cu cat riscul asumat de societatile financiare este mai mare, cu atat costul asociat creditului este mai mare. Daca esti rau-platnici te orientezi din start catre IFN-urile care nu consulta Biroul de Credit. Daca nu ai vechime mare, mergi catre societatile care nu solicita vechime.

Din acest punct de vedere, pentru a alege cel mai ieftin credit de la IFN trebuie sa faci un compromis intre conditiile pe care tu poti sa le indeplinesti si costurile aferente.

Degeaba vrei tu sa accesezi cel mai ieftin credit de la IFN daca nu te incadrezi in privinta cerintelor respectivului IFN. Rezultatul este ca imprumutul nu iti va fi aprobat. Ca sa nu fi respins la creditare, tu trebuie sa alegi ofertele IFN-urilor unde indeplinesti conditiile de eligibilitate.

Cum gasim cea mai ieftina varianta de imprumut?

Plecam de la o cautare mai larga care sa implice acele IFN-uri unde indeplinim conditiile de eligibilitate: de vechime, de varsta, de venit, de scoring in BC, etc.

Dupa ce ne-am compus o lista cu acele societati care ne-ar putea admite la creditare, trecem la comparatia costurilor.

Bineinteles ca trebuie sa fim atenti si la sumele pe care dorim sa le imprumutam. Poate noi ne calificam pentru un credit sau altul, dar daca limita de bani pe care ti-o acorda respectivul IFN este de 2.000 de lei, iar tu vrei sa imprumuti 5.000 de euro, degeaba ne-am straduit cu cautarea si cu potrivirea eligibilitatii.

Cand am selectat acele IFN-uri care corespund atat din punct de vedere al eligibilitatii cat si al sumelor pe care le acorda, trecem la comparatia de costuri. In acest pas practic alegem cel mai ieftin imprumut de la IFN.

Ce verific din punct de vedere al costului? DAE. Dobanda anuala efectiva. Chiar daca aparent costul creditului oferit de un IFN este la prima vedere alcatuit doar din dobanda, este bine sa verificam care este dobanda anuala efectiva, adica costul total al imprumutului.

In dobanda anuala efectiva sunt incluse toate costurile aferente unui imprumut: dobanzi, comisioane, etc.

De exemplu, daca vrei sa imprumuti 1000 de lei pentru 12 luni, daca DAE-ul este 50%, vei avea de plata la finalul anului de creditate pe langa suma aferenta imprumutului propriu-zis si dobanda in cuantum de 500 de lei, atat cat inseamna procentual cei 50%.

Este bine inspectezi piata inainte de a accesa un credit sau altul si sa verifici la mai multe IFN-uri, cautand fireste cel mai mic DAE. Bineinteles ca este indicat sa o faci online, pentru ca ar fi costisitor sa petreci timpul pe la sediul mai multor institutii pentru a afla informatiile.

Acum, trebuie sa stii ca, IFN-urile iti vor aorda imprumutul in functie de veniturile tale, astfel incat sa nu depasesti gradul de indatorare admis.

Daca ai venituri mai mari, vei obtine sume ma mari imprumut. Si, totodata, cu cat salariul este mai mare, cu atat imprumutul este mai ieftin.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies