Credite ipotecare nebancare

Actualizare februarie 6, 2020

In cazul in care nu ai acces la banci la credite ipotecare, poti apela la IFN-urile ce au in portofoliu astfel de produse.

Daca ai nevoie de un credit pentru a-ti cumpara o locuinta, pentru a-ti construi ori pentru a amenaja una, poti apela la creditele nebancare specifice, in cazul in care nu esti eligibil la banci.

Sunt situatii in care bugetul nostru nu face fata unor cheltuieli mari, cum e cazul cumpararii unei locuinte. In acest caz, multe persoane apeleaza la un imprumut.

Fireste ca orice actiune de acest fel trebuie sa inceapa cu o analiza consistenta a pietii. Doar astfel poti descoperi oferte de credite ipotecare avantajoase pentru tine. Studiaza atat ofertele nebancare dar si bancare.

Analizand mai multe oferte poti sa-ti faci o imagine de ansamblu asupra a ceea ce te intereseaza. Fii atent la costuri, analizeaza dobanda anuala efectiva, vezi care sunt conditiile de rambursare, ce penalizari sunt in caz de intarzieri si ce alte consecinte sunt stipulate in contract in acest caz.

Acte necesare credite ipotecare

Inainte de a trece la enumerarea generala a documentelor solicitate in mod regulat de IFN-urile ce au in portofoliu astfel de produse, va mai spunem ca este bine sa intelegeti exact care sunt drepturile si obligatiile contractuale, este bine sa intelegi termenii si conditiile imprumutului pe care il vei accesa.

Nefiind un credit fara garantii, ar fi bine sa te asiguri ca nu risti sa-ti pierzi casa pentru ca serviciul tau nu era unul stabil, iar venitul nici atat.

Este bine sa ai in vedere aceste aspecte atunci cand alegi un credit ipotecar si sa alegi cu celeritate intelegand consecintele nerespectarii contractului.

Documente necesare accesarii unui credit ipotecar:

– act de identitate, al tau si al celorlalti coedbitori unde e cazul
– dovezi de venit (fie semnezi acordul de verificare la ANAF, fie aduci alte dovezi care sa-ti justifice veniturile tale si implicit sa ofere informatii despre vechimea in munca totala si la ultimul angajator)
– cererea de credit prin care iti exprimi intentia de a accesa un imprumut ipotecar
– acte ce tin de imobil (actul de proprietate, cadastru, intabulare etc)
– raportul de evaluare si expertiza a imobilului care sa-i determine valoarea din piata
– acordul de consultare Birou de Credit
– alte documente specifice solicitate de fiecare creditor

Daca nu stai bine cu bugetul, dar tot vrei sa te imprumuti, trebuie sa stii accesarea unui credit ipotecar fara avans este posibila la IFN.

Bancile nu acorda credite ipotecare fara avans.

IFN-urile sunt mai permisive in cazul avansului, insa ofertele variaza destul de mult de la o societate la alta.

Cele mai noi oferte de credite ipotecare sunt oferite in piata si de catre banci si de catre IFN-uri. Ca sa obtii o dobanda cat mai scazuta, ar trebui sa ai o eligibilitate buna.

Care sunt beneficiile oferite de un credit ipotecar nebancar?

Principalul avantaj al acestor imprumuturi il reprezinta faptul ca permit accesul unor persoane cu eligibilitate scazuta, cei cu istoric negativ, cu vechime mica in munca si asa mai departe.

Cei care vor sa-si cumpere o locuinta, sa construiasca ori sa modernizeze una pot opta pentru un imprumut mare pe termen mai lung, garantat.

Avantajele unui imprumut ipotecar nebancar:

– rambursarea poate ajunge la 35 de ani, deci pe masura ce se mareste intervalul de creditare, se diminueaza ratele
– ai acces la un credit ipotecar fara avans, lucru imposibil de realizat la banci
– transparenta si flexibilitate in rambursare
– poti prezenta pentru intregirea veniturilor mai multi co-debitori
– dobanda nu sufera variatii mari de-a lungul contractului de credit
– poti rambursa anticipat fara probleme , fara comisioane suplimentare

Sunt multi romani care spera sa obtina un credit ipotecar fara avans, de aceea cauta printre ofertele bancare si nebancare produsul potrivit.

Cum va spuneam, bancile solicita avans. Cu exceptia programului prima casa care are cel mai mic avans dintre ofertele creditelor ipotecare bancare, restul produselor impune avans semnificativ.

Asadar, daca nu stai bine cu economiile, pentru a accesa un imprumut ipotecar, n-ai decat sa te indrepti catre societatile nebancare care sunt mai ingaduitoare cu avansul.

Ce venit si ce vechime solicita firmele nebancare pentru accesarea unui credit ipotecar fara avans?

Orice societate la care aplici pentru un credit iti verifica bonitatea. Fiecare pretinde conditii de creditare specifice in acord cu politicile societatii respective.

De asemenea, fiecare societate financiara admite anumite tipuri de venituri.

Multe IFN-uri accepta si co-debitori, daca venitul solicitantului nu este suficient pentru acordarea sume aferente imprumutului dorit.

De asmenea, in afara de venitul lunar, se mai solicita si vechime in munca. Unele firme snt interesate si de marimea si vizibilitatea angajatorului celui ce solicita creditul.

Un alt punct important analizat de orice societate financiare la acordarea unui credit este reprezentanta de gradul de indatorare. Acesta a fost limitat in ianuarie anul trecut la 45% in cazul creditelor ipotecare cu locuinta ocupata de debitor.

Printre cele mai frecvente tipuri de venituri admise amintim:

– venituri din salarii si pensii
– venituri realizate de PFA
– ventiuri din chirii, dividende, diurne, drepturi de autor
– venituri din strainantate
– comisioane din vanzari – acceptate doar de IFN-uri
– venituri realizate din contracte de managemente – acceptate doar de catre IFN-uri

Cum poti utiliza un credit ipotecar?

Spre deosebire de creditele de nevoi unde institutiile de credit nu te intreaba cum utilizezi banii imprumutati, in cazul creditelor ipotecare banii pot fi folositi doar in scopurile pentru care au fost solicitati.

Utilizarile banilor imprumutati printr-un credit ipotecar:

– cumpararea unui imobil, poate fi casa, apartament, un teren, un spatiu comercial etc.
– construirea unui imobil
– continuarea construirii unui imobil aflat in stare incpienta
– modernizarea, reabilitate ori renovarea unui imobil
– extinderea unui imobil existent

Unele persoane sunt interesate de refinantarea unui credit ipotecar mult prea apasator din punct de vedere al ratelor lunare. Unii au intarzieri mari la banci si ai si fost raportati la BC din acest motiv.

Exista posibilitatea refinantarii unui imprumut ipotecar in care doresti sa-ti stingi un credit similar, beneficiind de conditii mai avantajoase, adica de o dobanda mai scazuta si de conditii de rambursare mai lejere.

Sfaturi utile la accesarea unui credit ipotecar

– verificati cu atentie toate (ori cat mai multe) oferte pentru care sunteti eligibili
– fiti constienti de riscurile asociate acestor imprumuturi, multi mai mari decat cele existente la creditele de nevoi fara garantii
– comparati DAE-urile ofertelor selectate, nu va bazati doar pe rata dobanzii cu care se laude in general institutiile financiare
– analizeaza-ti situatia financiara pe termen lung, de preferat pe perioada contractului de credit si vezi daca esti in stare sa sustinii un astfel de produs
– trebuie sa intelegi ca daca nu achiti la timp imprumutul s-ar putea sa-ti pierzi locuinta, atata timp cat la contractarea creditului ipotecar se incheie o ipoteca de rang I in favoarea creditorului
– incearca sa-ti rambursezi la timp ratele si sa nu intarzii cu plata lor pentru ca in acest caz creditorul te va raporta catre Biroul de Credit si-ti va fi greu ulterior sa mai contractezi un imprumut
– fii atent la toate costurile colaterale, la asigurarile imobilului, la cele de sanatate
– verifica cu atentie care sunt consecintele in caz de neplata, care este valoarea penalizarilor.

Care sunt conditiile de accesare:

– varsta intre 18 si 65 de ani
– vechime totala mai mare de un an si minim trei luni la ultimul loc de munca
– venit cat sa-ti acopere gradul de indatorare
– cetatenie, rezidenta etc

(Visited 107 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies