Vesti bune pentru cei inscrisi in BC

Actualizare martie 30, 2022

Din punctul de vedere al celui care nu se califica la banca, exista speranta de imprumut la IFN pentru cei inscrisi in BC

Plafonarea dobanzilor la credite determina in piata o reasezare destul de zguduitoare, indeosebi pentru Institutiile Financiare Nebancare.

Multe dintre IFN-uri erau in corzi dupa legea cu plafonarea dobanzilor.

Iata de ce, cei inscrisi in BC nu prea mai aveau loc de intors, pentru ca, refuzati de banci, doar IFN-urile le mai ramasese.

Inre timp am vazut ca si unele banci au inceput sa-si deschida portile catre cei cu istoric negativ.

Un exemplu clar este Banca Transilvania care a anuntat pe platforma online proprie, la sectiunea de intrebari si raspunsuri, faptul ca ei nu mai resping din start clientii cu istoric negativ. Asadar, la BT scoringul din BC nu mai este eliminatoriu ca pana acum in obtinerea unui credit.

Pe de alta parte, vestea buna pentru restantieri nu este tocmai buna. De ce? Pentru ca plafonandu-se dobanzile la credite, recuperatorii nu mai puteau nici ei sa impuna dobanzi uriase la reesalonarile impuse.

Deocamdata am ramas in 2022 cu restrangerea gradului de indatorare care a scazut de la inceputul anului, ajungand la 40% grad de indatorare la creditele in lei si respectiv de 20% la cele in valuta. Vestea buna este ca nu se mai iau in calcul in stabilirea venitului si cheltuielile de subzistenta.

Multi datornici ai bancilor cauta sa se imprumute rapide fara acte, apeland la creditele online de la IFN.

Pe de alta parte, multi romani incearca in ultima vreme sa se stearga din Biroul de Credit.

Cei cu datoriI la banci care au fost raportati catre BC pot obtine stergerea din Biroul de Credit in anumite condiii. Exista mai nou tot felul de societati care se ocupa de stergerea din Biroul de Credit.

Altfel, in Biroul de Credit ramai timp de patru ani de zile, calculati din momentul in care ti-ai achitat complet datoriile.

Vesti bune pentru romanii restantieri la banci! Iata cum poti sa obtii stergerea din Biroul de Credit!

Cei care au avut in trecut restante la banci pot obtine stergerea de pe listele BC in anumite conditii.

Orice inregistrare se face in Biroul de Credit, ea ramane inregistrata ca atare timp de patru ani, inclusiv cea referitoare la achitarea restantei.

Pentru a afla daca te regasesti pe listele Biroului de Credit poti sa urmezi una din caile:
– sa obtii informatii direct din platforma online a Biroului de Credit
– pe cale electronica in nume personal
– ptrin-o scrisoare trimisa prin posta (trebuie sa descarcati inainte un formular tip de pe platforma online a Biroului de Credit).

Mai nou, cum va spuneam, au aparut o serie de societati care se ocupa de stergerea datoriilor din Biroul de Credit.

Un avocat specializat pate solicita radierea din Biroul de Credit pe motive de imagine, de date personale, de prelucrarea datelor cu caracter personale.

Din cate am inteles noi, acest lucru este posibil pentru clientii care nu au fost anuntati de banci atunci cand au fost raportati catre Biroul de Credit.

Astfel, daca institutie nu te-a instiintat in prealabil cu 15 zile calendaristice, asa cum prevede legea, ai sansele sa obtii stergerea din Biroul de Credit.

In extrasul de la Biroul de Credit sunt informatii detaliate despre cel care a contractat un credit. Astfel, exista date privitoare la sumele restante, daca ele exista, la valoarea lunara programata la suma platita, la categoria de intarziere etc. Acestea fiind tipuri de date negative.

In Biroul de Credit nu sunt inregistrate doar date negative ci si date pozitive despre clienti.

Restantierii sunt in jur de 480 000. Un numar impresionant. Ei cumuleaza datorii de peste in jur de 1,6 miliarde euro.

Acum, sa ne imaginam ca 480.000 de oameni cauta cu infrigurare un imprumut si nu-l pot obtine pentru ca bancile nu accepta restantieri. Ei bine, este greu sa refuzi un numar atat de mare de cetateni.

Eu anticipez ca bancile vor deveni mai permisive vis-a-vis de restantieri si vor admite la creditare o parte dintre ei. Deocamdata nu stim cum vor fi selectati, care ar fi criteriile. Putem doar sa banuim ca, in cazul in care venitul actual al unui restantier aflat pe listele Biroului de Crredit este unul bun, s-ar putea ca bancile sa fie mai intelegatoare. Asta derivata si din limitarea gradului de indatorare, grad restrictionat incepand din acest an.

(Visited 576 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies