Ti-ai calibrat bugetul pentru acest sezon?

Actualizare noiembrie 12, 2019

Stim cu totii ca aceasta este o perioada in care cheltuielile sunt mari, bugetul fiind la limita, ori depasit complet.

Suntem intr-o perioada in care cheltuielile se intensifica de la zi la zi.

Vin zile cu reduceri, specifice acestei perioade din an, vin sarbatori – timp in care cumparaturile sunt la ordinea zilei.

Multi se plang ca nu fac fata acestei avalanse de cheltuieli, unii incearca sa-si ajusteze bugetul dupa noile conditii, altii incearca sa faca rost de bani, imprumutandu-se.

Nu doar sarbatorile sunt cele care ne perturba bugetul in aceasta perioada, ci si cheltuielile mari generate de intretinere. Dintre acestea, costurile gazelor si energiei electrice sunt adevarate poveri pentru oamenii de rand.

Gazele s-au schimpit, si deja se resimte asta, desi avem inca o vreme frumoasa, si n-ar fi fost cazul de cine stie ce consumuri. Asta nu prevesteste nimic bun, pentru o perioada cu termeraturi extrem de scazute, asa cum ne avertizeaza specialistii ca vom avea in aceasta iarna.

Curentul e si el la un pret ridicat, iar imbunatatirea confortului aduce in viata noastra, de la zi la zi, noi aparate consumatoare, care fac sa creasca semnificativ factura lunara la curent.

Reduceri, peste reduceri, cheltuieli cu ultimele ajustari ce tin strict de perioada rece (revizii la centrale, schimbatul cauciucurilor de iarna, etc), cadouri peste cadouri…

Toate acestea reprezinta adevarate presiuni asupra bugetului unei familii din aceasta perioada.

Fireste ca un om chibzuit se gandeste la toate astea inainte de venirea sezonului rece, face economii din timp, cat sa se descurce cu aceste provocari iminente.

Nu toti suntem insa la fel de organizati si prevazatori. Dar, putem invata sa fim.

Pana la urma, sa ramai fara gaze ori curent in miezul iernii nu este o perpectiva care sa incante pe cineva.

Va sfatuim sa va faceti economii din vreme, atunci cand bugetul nostru este mai putin incordat.

Regula este ca in sezonul cald, cand cheltuielile nu sunt atat de mari sa incerci sa economisesti, sa-ti creezi un buget buffer pe care sa-l poti folosi la nevoie, atunci cand este cazul.

In caz de nevoie majora, puteti sa apelati si la un imprumut. Insa, aceasta nu este o solutie tocmai viabila de a depasi o perioada cu cheltuieli abundente.

Un imprumut reprezinta o povara pe o anumita perioada de timp, fapt ce s-ar putea sa-ti contracte bugetul peste ceea ce ti-ai dori, si in loc sa fie un ajutor, un sprijin financiar, ajungi in situatii dramatice, greu de depasit.

Insa, daca te-ai hotarat sa apelezi la un imprumut, este bine sa ai inainte toate informatiile necesare legate de el: costuri, conditii de eligibilitate, acte necesare, nepercursiuni in caz de neplata.

In functie de suma pe care vrei sa o imprumuti, te adresezi si institutiei financiare potrivite.

Daca vrei un imprumut rapid de 10.000 de lei ori mai mult, ar fi bine sa incepi cu ofertele bancilor, pentru ca la banci e mai ieftin.

Daca te intereseaza sume mai mici de bani pe perioade reduse de timp, si nici nu ai o eligibilitate buna, poti sa te adresezi IFN-urilor.

Pentru un imprumut de 1000 – 1500 de lei, te poti adresa IFN-urilor. De la IFN-uri gasesti cu siguranta sa te imprumuti 1500 de lei in conditii laxe, cu putine acte, fara multe cerinte, ba chiar si cu istoric negativ.

Solutii de finantare exista in piata, atat in partea bancara, cat si in cea neabancara.

Insa, nu trebuie sa te arunci la un imprumut decat daca esti sigur ca ai cum sa-l rambursezi si, facandu-ti calculele, ai ajuns la concluzia ca nu te indatorezi excesiv.

In fapt, ar trebuie sa vezi cale de a depasi o problema financiara ca pe o ultima solutie la care sa apelezi.

Plus de asta, un imprumut trebuie mentinut atata timp cat ai nevoie de bani, cand iti redresezi bugetul, ar fi bine sa-l rambursezi cat mai repede cu putina.

Nu neglija insa efortul de a iti ajusta bugetul in functie de nevoile tale, de a economisi atunci cand este posibil acest lucru, pentru a nu ajunge in situatii disperate.

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies