Sunt oportune creditele pentru studenti?

La prima vedere, un credit pentru studenti poate fi de folos celor ce-l acceseaza, mai ales daca este folosit strict pentru finalizarea studiilor.

In occident creditele pentru studenti sunt mult mai populare decat in Romania.

Noi suntem intr-un stadiu incipient in privinta acestor produse.

In Romania exita o institutie care se ocupa de creditele pentru studenti si bursele dedicate acestor tineri ce urmeaza o forma de invatamant.

Nu sunt multe banci care ofera astfel de produse, un imprumut pentru studenti fiind destul de scump la vedere in piata financiara romaneasca.

Conditiile de acesarea pentru un astfel de credit este oarecum diferit fata de alte credite clasice. Nu e un secret ca studentii stau prost la capitolul venituri, de aceea este si dificila incadrarea lor din acest punct de vedere.

In afara de unele programe guvernamentale, bancile se straduiesc sa le defineasca bonitatea prin diverse moduri.

Care ar fi insa oportunitatea acesarii unui imprumut pentru studii?

Conditiile in care studentii au acces la credite sunt diferite de la o institutie la alta. In functie de venitul realizat, acesti tineri sunt incadrati intr-o categorie sau alta, fiindu-le accesibile anumite produse.

Cei care muncesc si au un venit al lor propriu se pot califica pentru creditele de consum standard.

Cei ai caror parinti le garanteaza creditele pot accesa doar variantele speciale, dedicate lor – realele credite pentru studenti.

Mai sunt si tinerii care acceseaza credite prin programe speciale, sumele astfel imprumutate putand fi folosite exclusiv in folosul definitivarii studiilor urmare.

Creditorilor le este greu sa defineasca un mod de garantare pentru creditele accesate de catre tinerii care nu au un loc de munca stabil.

Un imprumut pentru studenti fara venit implica niste riscuri asumate de creditor, de unde si diferentele mari comparativ cu alte produse financiare standard.

Deosebiri intre creditul pentru studenti si cel standard:

– primului i se impune incheierea unei asigurari de viata, asigurare care in cazul celui de-al doilea nu este valabila
– garantia la primul se poate realiza printr-o ipoteca imobiliara (oferita de parinti), in cazul creditelor de consum exista si aceasta posibilitate, dar ele sunt acordate si fara garantii
– justificarea utilizarii banilor este de cele mai multe ori imperios necesara (fiind uneori si conditie de accesare) pentru creditele dedicate studiilor, iar in cazul creditelor de consum standard nu exista aceasta necesitate
– imprumuturile pentru studenti au o perioada mai lunga de acordare comparativ cu cele ale creditelor de consum (limitate la 5 ani).

Sunt multi tineri care urmeaza diferite forme de studii si care intampina probleme financiare.

In Romania se simte nevoia unor mai multe produse de acest gen, poate mai bine directionate, mai bine orientate catre nevoile tinerilor.

Analizand ofertele bancare si nebancare dedicate studentilor, putem spune ca exista si credite pentru studenti care ofera avantaje solicitantilor. Beneficiarii acestor produse trebuie insa sa fie constienti de modul in care utilizeaza banii, pentru ca majoritatea creditelor de acest gen au impuneri stricte in privinta aceasta.

Pentru ca studentii nu detin in general venituri din salarii, unii avand e drept burse, creditele dedicate lor ar trebui sa prevada un alt nivel al bonitatii, ori sa exista un girant in persoana unui viitor angajator.

Caracteristicile unui credit studentesc

Aceasta solutie de finantare accesibila studentilor este una care pleaca din start de la ideea de stustinere a tanarului pe perioada scolarizarii, avand ca scop finalizarea in bune conditii a studiilor. Aceste persoane, in majoritatea lor, nu sunt angajate.

Existenta co-debitorilor reprezinta o solutie adoptata de unele banci, dar asta implica si existenta unui venit propriu. Exista studenti care mai si lucreaza, part time ori chiar full time – acolo unde prezenta nu este atat de drastic cercetata ori se urmeaza o forma de scolarizare la distanta.

Sa retinem insa ca, un credit pentru studenti are drept scop principal plata studiilor urmate, implicit a finalizarii acestora. Doar finalizarea studiilor poate conduce la obtinerea unui loc de munca adecvat care sa permita studentului inregistrarea unor venituri considerabile necesare unei rambursari ulterioare in bune conditii a creditului contractat anterior.

De ce vor studentii sa se imprumute?

– au nevoie de bani pentru cazare si masa
– au nevoie de bani pentru tehnica de calcul – obiecte electronice necesare finalizarii studiilor
– vor sa-si plateasca cheltuieli de transport intern si international (drumul la o conferinta, un simpozion)
– plata unor cursuri de specializare, unor stadii de practica costisitoare

Astazi este o intreaba nebunie cu publicarea, cu acreditarea unor facultati, a unor unversitati. Toata lumea doreste puncte ISI – puncte care se obtin in general publicand articole in revistre de specialitate bine cotate.

Studentii muncesc alaturi de profesori pentru astfel de articole, incercand pe cat posibil sa-si creeze un portofoliu, sa aiba articole publicate, citari, eventual sa fie co-autori ale unor lucrari, studii, carti, reviste etc.

Publicarea unei lucrari stiintifice nu este deloc ieftina, mai ales daca este vorba de sustinerea viitoare a lucrarii in cadrul unui simpozion. Uneori redactorii pun conditia publicarii de participarea la aceste simpozioane, participare deloc ieftina (de la cateva sute de euro, la cateva mii).

Cum poate contracta un student un credit bancar?

Un imprumut bancar pentru studenti este o forma de intr-ajutorare pentru tinerii ce urmeaza o forma de studii avansate, cu alte cuvinte o investitie in viitor (o viitoare meserie).

Produsele complementare care sunt finantate prin astfel de produse sunt si ele utile pentru completarea in bune conditii a studiilor. Programele noi aparute, echipamentele de ultima generatie, contureaza o forma de pregatire necesara studentului in acest proces de invatare al carui scop este obtinerea unui profesionist bine pus la punct in domeniul lui de activitate.

Care sunt restrictiile pe care ar putea sa le intampine studentii in accesarea unui imprumut:

– lipsa venit
– lipsa garantiilor
– imposibilitatea calcularii gradului de indatorare
– grad de indatorare mult prea mare (al lui ori cumulat cu al co-debitorilor)
– riscurile mari pe care co-debitorii si le iau in astfel de stiuatii, mai ales daca se garanteaza cu imobile
– riscul nefinantarii, ori returnarii banilor, pentru neconcordante in privinta cheltuirii banilor

Fireste ca orice om trebuie sa fie responsabil atunci cand se imprumuta. Cu atat mai mult studentii, care sunt tineri, fara experienta, trebuie sa fie atenti cu accesarea unor astfel de credite.

Un credit pentru studenti reprezinta si o responsabilitate, nu doar un beneficiu, de aceea este bine sa cantaresti foarte bine inainte de a-l accesa. Fii sigur ca ai nevoie de respectivii bani, plus de asta, analizeaza daca poti face fata rambursarilor ulterioare, luand in calcul cele mai proaste scenarii.

Imprumuturile studentesti sunt solutie pentru achitarea unor costuri generate pe perioada studentiei, dar nu sunt indicate a fi accesate oricand, ele trebuie analizate cu celeritate, astfel incat sa nu se ajunga la situatii mult mai dificile din punct de vedere financiar.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies