Actualizare martie 5, 2024
Vrei sa stii daca poti scoate bani de pe cardul de cumparaturi? In ce conditii, cat costa, care e perioada de gratie?
Ne-am propus astazi sa raspundem la una dintre cele mai des intalnite intrebari venite din partea voastra, si anume, daca se pot scoate bani de pe cardurile de cumparaturi.
Asa ca, hadeti sa vedem cu functioneaza aceste carduri, cum sa evitati unele taxe de retragere si cum puteti sa utilizati aceste instrumente de plata in mod inteligent.
Cardurile de cumparaturi sunt o parte indispensabila a vietii noastre moderne. Ele ne ofera o modalitate convenabila de a achizitiona produse si servicii fara a plati cash.
Ultimii ani au favorizat, dupa cum bine stiti, platile cu cardul, in detrimentul celor in numerar.
Si pana la urma, este si normal sa fie asa, avand in vedere ca astfel de carduri ofera o serie de beneficii, printre care se numara, iata si aceea de a putea sa scoateti bani de pe ele.
Deci, raspunsul nostru este acesta: da, se pot scoate bani de pe cardul de cumparaturi.
Insa, si aici trebuie sa fiti atenti, este bine sa fiti atenti la costuri, pentru ca sumele retrase nu beneficiaza de perioada obisnuita de gratie. Perioada de graitie este valabila in general pentru cumparaturi, uneori doar in magazinele partenere agreate.
Ce sunt cardurile de cumparaturi?
Este bine sa stiti ca acestea sunt niste instrumente de plata disponibile pentru publicul larg, care au ca scop final plata unor cumparaturi.
Ele pot fi puse la dispozitie de banci, ori de alte institutii in co-branded. Exista si unele institutii nebancare ce ofera carduri, dar doar in colaborare cu institutii emitatoare, nu singure.
Multe institutii care acorda carduri de cumparaturi ofera si o perioada de gratie. Aceasta difera de la o institutie la alta.
Pe langa aceasta utilizare, si anume, aceea a platii cumparaturilor, exista posibilitatea de a si retrage unele sume. De regula, bancile pun niste plafoane pe sume. Cu alte cuvinte, nu poti retrage mai mult de 50-60% din suma disponibila.
Ca sa nu facem o confuzie, este bine de stiut ca de fapt, cardul de cumparaturi este cardul de credit. Tot mai multe institutii il numesc asa, pentru a nu mai exista confuzii cu cardul de debit.
Orice card de credite poate fi folosit atat pentru achizii cat si pentru retrageri numerar de la bancomat.
Orice suma retrasa este supusa costurilor aferente fiecarei oferte. Banii trebuie returnati intr-un interval prestabilit, iar pentru sumele retrase exista costuri.
Ce reprezinta perioada de gratie?
In primul rand este bine de stiut ca la retragerile de la bancomat se platesc de obicei comisioane.
Pentru achizitiile facute cu cardul la comerciantii agreati, nu exista de regula comisioane, ori sumele sunt foarte mici.
Perioada de gratie pentru un card de cumparaturi variaza de regula intre 40 si 60 de zile. Multe oferte vin cu perioada de gratie de 55 de zile.
Si acum vine chicita, in cazul in care retragi bani de la bancomat, perioada de gratie se anuleaza.
Cu alte cuvinte, vei plati dobanda pentru intreaga perioada.
Iata cateva valori pentru perioada de gratie oferite de unele institutii financiare:
– Raiffeisen – 56 de zile
– BCR – 55 de zile
– BRD – 55 de zile
– BT – pana la 55 de zile
– ING – 45 de zile
– OTP – 55 de zile
– Alpha Bank – 55 de zile
Sunt utile retragerile in numerar?
De cele mai multe ori, retragerile in numerar nu sunt avantajoase pentru clienti.
Dupa cum ati citit anterior, in primul rand se anuleaza perioada de gratie.
Apoi, fiecare tranzactie la bancomat inseamna un comision ce oate ajunge uneori si la 2% din suma retrasa.
Si, in aceste conditii, raspunsul complet la intrebarea noastra de la inceput, daca putem scoate bani de pe cardul de cumparaturi, ar fi acum acesta: da, poti scoate, dar costurile pot fi ridicate.
Cum puteti sa profitati la maxim de cardurile de cumparaturi?
Aceste instrumente de plata pot oferi mai mult decat posibilitatea de a scoate bani.
Iata cateva sfaturi pentru a profita la maxim de ele:
Castiga puncte de recomansa
Multe carduri ofera programe de recomansena care va permit sa acumulati puncte pentru fiecare achizitie. Aceste puncte pot fi folosite pentru reduceri, produse gratuite ori alte beneficii.
Este bine sa va asigurati ca intelegeti functionarea programului de recompense al cardului dumneavoastra si cum puteti sa profitati de el.
Evitati taxele nedorite
Fii atent la taxele ascunse si la costurile suplimentare. Vezi ca unele carduri pot avea taxe anuale ori taxe mari la retragerile numerar.
Este bine sa cititi cu atentie termenii si conditiile cardului pentru a a va pune in situatii neplacute ulterior.
Urmati-va bugetul
Cei familiarizati cu cardurile de cumparaturi stiut ce zic: astfel de instrumente facile pot face cumparaturile sa para la indemana.
Este bine sa nu uitati ca sumele cheltuite trebuie rambursate ulterior, ca totul trebuie platit, inclusiv dobanzile acumulate.
Tineti-va de un buget prestabilit si nu cheltuiti mai mult decat va permiteti. Fiti siguri ca puteti sa rambursati banii pana la data scadenta.
Folositi ofertele si reducerile
Multe carduri de cumparaturi vin cu oferte speciale si reduceri fel de fel. Exista unii comercianti parteneri care te atrag spre cumparaturi cu diverse produse imbietoare si preturi bune.
Fiti atenti la aceste oferte, asigurati-va ca sunt reale, iar daca sunt profitati de ele pentru a economisi bani.
In final
Cardurile de cumparaturi poti fi instrumente financiare deosebit de utile, dar este important sa fie utilizate responsabil si inteligent.
De la retragerile de numerar pana la castigarea unor puncte de recompensa, exista multe modalitati prin care puteti profita la maxim de ele.
Fiti atenti, insa, la termenii si conditiile cardului vostru si la bugetul pe care va permiteti sa-l folositi. Nu neglijati nici cheltuielile suplimentare ce pot aparea si pastrati o suma de bani de siguranta.
De asemenea, nu neglijati sa cititi cu atentie toata seciunea de costuri. N-ati vrea sa va treziti cu taxe suplimentare.
Planificand atent, puteti folosi cardurile de cumparaturi pentru a va imbunatatii gestionarea financiara si pentru a va bucura de beneficiile oferite.