Rambursarea la timp in 5 pasi a unui credit

Actualizare septembrie 16, 2020

Pentru ca exista din ce in ce mai multe persoane cu probleme in returnarea sumelor de bani imprumutate, ne-am gandit astazi sa va oferim cateva sfaturi utile in aceasta directie.

Cum procedezi sa nu ajungi restantier?

Dupa cum bine stiti, restantierii nu sunt bine vazuti de institutiile financiare, deci din start nu este indicat sa ajungi intr-o astfel de postura.

Un istoric negativ te scoate din carti intr-o viitoare accesare la o banca, precum si la majoritatea IFN-urilor ce activeaza in piata din Romania.

Numarul persoanelor care au intarziat candva la plata unei rate (mai multe de 30 de zile, cat sa fie raportate la BC) a crescut destul de mult in ultima perioada.

Astazi vorbim de sute de mii de rau platnici la banci si la IFN.

In acest context conturat anterior, cred ca este utila o abordare mai asumata din partea celor care se pregatesc sa contracteze un credit.

Restaponsabilitatea accesarii unui imprumut iti revine in primul rand tie, consumatorule, de aceea ar fi bine sa stii in ce te bagi cand semnezi un contract si sa nu ajungi in situatia de a spune ca n-ai cunoscut anumite aspecte.

Din start, orice om ce aspira la un nou credit trebie sa sa gandeasca ca acea suma de bani pe care o va obtine ca trebui sa o returneze, si nu doar ca atare, ci insotita de dobanda corespunzatoare.

Pentru a nu ajunge in situatii disperate, este bine de la inceput sa respecti termenele de rambursare, sa respecti intelegerile prevazute in contract.

Orice intarziere iti aduce penalizari, costuri suplimentare care iti vor mari si mai mult datoriile si totodata iti vor ingreuna si mai tare situatia dificila in care te gasesti. Nu mai vorbim de raportarea catre Biroul de Credit.

In functie de perioada de intarziere tu vei ajunge sa platesti sume mari, mai ales daca ai accesat produsele de tip rapid, cele care au dobanzi foarte mari pe termen scurt.

Ideea de baza este sa constientizezi aceasta situatie in care te-ai putea afla si sa incerci sa respecti termenii si conditiile contractuale.

Ce trebuie sa faci pentru a rambursa la timp un credit?

Exista multe lucruri de care trebuie sa tii seama, daca vrei sa fii un bun platnic.

Iata insa cateva directii simple pe care le poti intelege si urmari usor:

1. Nu imprumuta mai mult decat ai nevoie!

Chiar daca e tentant sa obtii o suma mai mare de bani decat ai stabilit initial, nu e bine sa depasesti aceste cheltuieli, in special daca apelezi la creditele online de la IFN-uri, cele care vin si cu dobanzi usturatoare pentru orice intarziere.

Gandeste-te ca s-ar putea sa ajungi fara voia ta in imposibilitate de plata, caz in care va trebui sa ajungi la o amanare ori la o reesalonare a creditului. Accesand o suma prea mare de bani, vei ajunge sa platesti niste costuri foarte mari pe perioade lungi de timp.

2. Controleaza-ti cheltuielile!

Prioritizeaza-ti cheltuielile si fa-le doar pe cele care sunt iminamente urgente.

Pentru o astfel de actiune, trebuie sa te limitezi exclusiv la nevoile imediate, sa nu incerci sa te relaxezi sperand la o imbunatatie brusca a situatiei tale financiare.

E adevarat ca o suma de bani mai mare avuta la dispozitie iti poate da o stare de bine, de relaxare. Trebuie sa eviti astfel de stari euforice pentru ca banii aceia trebuie sa-i rambursezi la un moment dat.

3. Organizeaza-ti mai bine bugetul!

Pentru a tine in frau cheltuielile de orice fel, trebuie sa iti organizezi mai bine bugetul. Daca nu stii cum, nu este o problema sa inveti. Exista foarte multe sfaturi online despre aceasta operatiune, important e sa vrei sa le gasesti.

Toti specialistii ne spun sa notam orice cheltuiala efectuam si sa incercam pe cat posibil sa ne distribuim cat mai bine banii avuti la dispozitie.

4. Creaza-ti un mic buget buffer – pentru urgente.

Atat la nivel macroeconomic cat si la nivel micro, se impune din ce in ce nevoia de a exista un buget pentru urgente.

Situatia actuala este dovada vie a ceea ce se poate intampla rau dintr-o data. Traim o situatie greu de anticipat pentru care nimeni nu a fost vreodata pregatit cu adevarat.

O astfel de stare necesita prevedere. Cu totii trebuie sa ne adaptam si sa incercam pe cat posibil sa limitam cat mai mult daunele.

Un buget de urgenta este binevenit in orice situatie. Stabileste ca din bugetul tau lunar, o mica particica sa mearga catre acest fond de urgenta.

5. Nu amana plata ratelor decat daca nu exista alte solutii

Amanarea platii ratelor trebuie sa fie pentru fiecare dintre noi o ultima solutie.

Orice amanare vine cu costuri suplimentare, de aceea, peste perioada stabilita, se vor revasa peste noi alte plati care cu siguranta nu vor pica bine.

Nu recurge la amanare decat daca efectiv nu poti sustine in vreun fel obligatiile de plata pe care le ai in prezent.

Nu vorbim aici doar de amanarea unor rate, ci si de reesalonari, refinantari ori alte forme de subitiere a impovararii financiare pe termen imediat si de impingere a impovararii financiare pentru viitor.

Pentru toti cei care ajung intr-o astfel de situatie – de imposibilitate de plata – exista circumstante. Oricui i se poate intampla la un moment dat sa aiba o problema financiara mai mica sau mai mare. pe de alta parte, oricat de bine ne-am organiza financiar, nu stii ce se poate intampla in viitor: poate ti se diminueaza veniturile, poate ajungi somer, poate se desfiinteaza firma etc.

Institutiile financiare ofera in general solutii pentru astfel de situatii. Tu trebuie sa cauti sa te informezi cat sa fie in beneficiul tau alegerea pe care o vei face.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies