Poti sa-ti stergi restantele din Biroul de Credit?

Ce poti sa faci ca sa nu mai apari inscris in Biroul de Credit?

Multi romani se intreaba ce pot sa faca sa nu mai apara inscrisi in Biroul de Credit ca restantieri.

Exista multi restantieri in Romania, dupa ultimele statistici numarul urcand la peste 600.000. Acesti oameni se regasesc pe listele Biroului de Credit cu restante ce au depasit 30 de zile la plata unor rate.

Restantele romanilor sunt atat la banci (mai precis la 31 de banci) cat si la IFN-uri (34 de IFN-uri).

In BC sunt inscrise aroape toate bancile si multe dintre IFN-urile din piata.

Pentru ca numarul restantierilor este unul atat de mare, exista o mare cerere din partea acestora pentru un nou imprumut. Oamenii cauta cumva sa 'se stearga' din Biroul de Credit pentru a se putea imprumuta din nou la banci. Asa au aparut pe piata tot felul de societati ce promit stergea datoriilor din Biroul de Credit.

Stergerea datelor din Biroul de Credit este o dorinta de care se pare ca profita niste cetateni care au inceput sa lanseze zvonuri ca, in schimbul unei sume de bani, ei ar putea sa te scoata de pe listele Biroului de Credit.

Noi am mai publicat articole cu privire la Biroul de Credit si v-am spus pe larg care sunt motivele pentru care ajungi sa fi raportat catre aceasta societate.

Orice intarziere mai mare de 30 de zile la plata unei rate, atrage dupa sine raportarea la BC. Va dati acordul in scris pentru aceasta operatiune atunci cand contractati creditul.

Datele din BC sunt folosite de banci si IFN-uri pentru verificarea bonitatii, atat pentru determinarea gradului de indatorare dar si pentru determinarea gradului de risc.

Atunci cand contractezi un credit, fie la banca, fie la IFN, ti se da un formular prin care iti dai acordul in scris pentru verificarea bazei de date a Biroului de Credit. Atunci cand ai intarzieri mai mari de 30 de zile, banca ori IFN-ul sunt obligate sa te anunte ca vei fi raportat catre Biroul de Credit, dar si despre consecintele acestei raportari (trebuie sa fi informat cu privire la faptul ca, odata raportat catre Biroul de Credit, nu vei mai putea obtine un nou imprumut ori il vei obtine foarte greu, timp de patru ani, cat raman inscrise datele tale in BC).

Asadar, din Biroul de Credit pot 'iesi' dupa o perioada de patru ani de cand ti-ai achitat datoria catre banca ori IFN, ori la cererea institutiei financiare care te-a raportat. Mai sunt si exceptii, si anume, cazurile in care banca ori IFN-ul nu respecta modul de informare al clientilor.

Asadar, nu orice raportare catre Biroul de Credit se poate sterge. Nicidecum. Nu va lasati ademeniti de ofertele de stergere a datelor din Biroul de Credit, pentru ca, de cele mai multe ori sunt menite sa va faca sa cheltuiti niste bani de pomana.

Nu poti sa fi sters din Biroul de Credit daca ai fost informat de banca ori IFN in prealabil.

Oricine poate sa-si verifice situatia din Biroul de Credit. Prima data o poti face gratuit o data pe an, incepand de la a doua solicitare in sus se plateste suma de 6 lei catre BC.

Practic, printr-o solicitare simpla, prin email ori prin posta, poti sa obtii destul de repede informatiile cu privire la propria-ti persoana prin Situatia inscrierii la Biroul de Credit (gasiti aici rapunsul la multe intrebari). Datele iti vor fi transmise prin email ori prin Posta Romana.

Bancile si IFN-urile se adreseaza Biroului de Credit pentru verificarea FICO Score. Acest FICO Score este un numar alcatuit din 3 cifre care cumuleaza informatii referitoare la creditele inregistrate la BC cu privire la o persoana.

FICO Score este utilat atat in scopul reducerii riscului creditarii, cat si pentru determinarea capacitatii de rambursare a creditului. Acest FICO Score este furnizat de catre BC ca parte a Raportului de Credit.

Sitemap

Contact

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies