Poti lua un credit, chiar daca esti restantier?

Restantierii au acces la credite in anumite conditii, desi in ochii bancilor restantele atarna greu la eligibilitate.

Pentru ca numarul restantierilor creste vazand cu ochii in Romania, numarul restantierilor precum si volumul creditelor acordate persoanelor fizice dar si celor juridice fiind in crestere de la luna la luna, unele institutii financiare au gasit de cuviinta sa se adreseze in mod dedicat acestora. Multe IFN-uri, dar si unele banci, trateaza deja cu ingaduinta problema restantierilor, nuantandu-si vizibil pozitia fata de acestia.

Bancile, precum si IFN-urile, trateaza insa la unison rau-platnicii, trimitand in continuare catre Biroul de Credit informatiile privitoare la comportamentul celor ce se imprumuta. Se raporteaza astfel catre Biroul de Credit, atat datele negative cat si cele pozitive. Daca ai intarzieri mai mari de 30 de zile la plata unei rate, vei fi raportat catre Biroul de Credit de catre banca. Din momentul in care iti vei plati restanta, vor trece patru ani ca sa ti se stearga ‘calitatea’ de restantier din Biroul de Credit.

Cei ce vorbesc despre lista neagra a Biroului de Credit o fac din lipsa de informatii. In Biroul de Credit exista istoricul comportamental al unui cetatean in raportul cu o institutie financiara, fie ea banca ori IFN. Acest compoartament poate fi pozitive ori negativ. Lui i se aloca un scoring in functie de care va fi creditat in continuare de catre banci ori IFN-uri, acordandu-i-se beneficii sau nu.

Istoricul de creditare reprezinta un instrument pe care il folosesc majoritatea bancilor si multe dintre IFN-uri. In functie de istoricul de creditare poti beneficia de anumite produse financiare avantajoase sau nu.

Pe langa istoricul de creditare, cuantificat in scoringul din Biroul de Credit, institutiile financiare, indeosebi bancile, mai tin cont si de o serie de alti coeficienti, cum ar fi profilul de risc demografic si cel mai important, bonitatea clientului pe termen mediu si lung.

Biroul de Credit ofera la cerere un extras gratuit pe an despre profilul sau (Situatia inscrierii) cu plata oricate doresti. Cu acordul tau expres, bancile si IFN-urile pot solicita in numele tau informatiile din Biroul de Credit. Majoritatea bancilor o fac inainte sa-ti acorde un credit – acesta fiind primul act pe care il semenezi la banca atunci cand mergi sa soliciti un imprumut – acordul de verificare Birou de Credit.

Unele banci si-au nuantat pozitia fata de restantieri. Pot trece cu vederea anumite restante, spre exemplu cele care au avut o perioada de sub 60 de zile, ori ale caror valori au fost mici. De asemenea, un aspect important pe care il au in vedere bancile atunci cand verifica situatia unui restantier inscris in Biroul de Credit este si bonitatea actuala. Daca situatia financiara a restantierului s-a imbunatatit vizibil semnificativ fata de momentul in care declinul financiar l-a plasat cu un scoring negativ in Biroul de Credit, atunci institutia financiara acorda clementa.

Unele institutii financiare, atat banci cat si IFN-uri se bazeaza in mod special pe analiza riscului asociat creditarii restantierilor. Astfel, persoanelor cu grad ridicat de risc li se mareste dobanda creditelor acordate pana la nivelul la care sa acopere riscul iminent.

Evident, in cazul persoanelor cu restante frecvente, cu sume restante mari pe perioade lungi de timp, nici bancile si nici IFN-urile nu sunt binevoitoare. Cu alte cuvinte, nu li se acorda credite.

Asadar, cu cat restantele sunt mai reduse ca valoare, iar perioada de intarziere mai mica, cu atat restantierul are sanse mai mari sa obtina un credit bancar ori nebancar.

Faptul ca figurezi cu un scoring negativ in Biroul de Credit nu-ti ingradeste instant accesul la un nou imprumut. Politicile de creditare are fiecarei institutii financiare in parte prevad diverse abordari pentru diverse situatii.

Bancile isi fac propriile analize de scoring in functie de mai multi factori, in functie de care iti ofera un credit, ori iti interzis accesul la unul.

De regula, bancile au o plaja de creditare pentru clienti, fiecare institutie in parte stabilindu-si un tipar al clientului optim. Spre exemplu, persoanele cu varsta intre 25 si 45 de ani, cu un loc de munca stabil cu vechime de minim 5 ani, cu un venit peste salariul mediu pe economie, casatorit, cu un copil, cu o situatie favorabila in Biroul de Credit, fara alte credite in derulare; acesta ar putea fi profilul clientului perfect.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies