Intrebari frecvente despre creditele IFN

Pentru ca multe persone sunt interesate sa afle diverse informatii despre creditele nebancare, iata si raspunsul la cateva dintre cele mai frecvente.

Cei care vor sa acceseze un credit nebancar au de regula un motiv bine intemeiat, ori au fost refuzati de banca, ori au istoric negativ, ori au venituri mici, etc.

Ce inseamna IFN?

IFN-ul este o societate nebancara, numele intreg fiind Institutie Financiara Nebancara, IFN-ul fiind acronimul acestei denumiri. Aceste societati functioneaza dupa legi bine stabilite, sunt autorizate de BNR sa functioneze, sunt de asemenea monitorizate de catre banca nationale. BNR-ul poate radia o astfel de societate daca aceasta incalca legile in vigoare. Legea de functionare a Institutiilor Financiare Nebancare este legea 93/2009. Societatile nebancare functioneaza dupa pincipiul bancilor, deosebirea e ca ele nu tin depozite precum bancile. Puteti gasi si la noi o lista IFN – cu cele mai cunoscute societati din piata.

Cum pot afla daca un IFN este autorizat sau nu sa acorde credite?

La BNR exista niste registre in care aceste societati sunt inscrise. Pentru ca un IFN sa fie autorizat, el trebuie sa existe in Registrul General al IFN-urilor active. Mai exista insa si alte registre la BNR, precum este Registrul Special, acolo unde sunt inscrise unele IFN-uri care aleg altfel de politici de creditare. Cert este ca daca le gasiti pe una dintre aceste liste, inseamna ca IFN-ul este autorizat sa functioneze.

Cum pot accesa un credit nebancar?

Un astfel de produs financiar aflat in portofoliul IFN-urilor se acorda destul de usor. Ca sa faci o afacere buna, ar fi bine sa compari mai multe decizii, inainte de a lua o hotarare cu privire la un produs. De principiu, IFN-urile au conditii mai simple de accesare, iar procesul in sine este unul cat se poate de rapid. Din cauza acestei accesari facile, IFN-urilor li s-a dus pomina, crescandu-le mult popularitatea in piata.

Propriu-zis, accesarea unui credit nebancar se face prin intermediul unui formular online pus la dispozitie de aceste societati pe platformele lor proprii. Exista si posiiblitatea de a accesa de la sediul institutiilor in unele cazuri, dupa cum exista si varianta de a opta pentru serviciul de gestionare la domiciliu a creditului, lucru ce presupune inclusiv o accesare de acasa a imprumutului dorit. Cateva IFN-uri ofera si posibilitatea accesarii rapide prin telefon a aunui credit nebancar.

Ce conditii solicita IFN-urile la accesare?

Sunt societati nebancare care acorda credite de consum, altele care acorda credite de tip rapid, altele cu garantii, etc. In functie de fiecare tip de produs exista cerinte specifice. Pentru creditele rapide cerintele sunt minime, de unde si interesul crescut al oamenilor. De regula, astfel de imprumuturi se acorda unei persoane care are un anume grad de indatorare (40% maxim pentru creditele in lei), care are venituri verificate fie prin intermediul unui extras de cont, fie prin intermediul ANAF – verificare ce se face cu acordul expres al clientului. Unele IFN-uri solicita chiar si in cazul acestor produse de tip facil sa ai o vechime minima in munca. Pentru creditele de consum, factorul vechime este unanim prezent – cu variatiile de rigoare in functie de sumele acordate si perioadele corespunzatoare.

Cat costa un imprumut?

Dupa cum va spuneam mai sus, exista mai multe tipuri de credite nebancare. Cele mai usor de obtinut sunt cele cu valoare mica, acordate pe perioade reduse de timp. Acestea sunt si cele mai scumpe credite – dobanda lor ajungand la valori destul de mari (1,2- 2% pe zi). Pentru restul creditelor, dobanzile nu sunt la fel de mari. Spre exemplu, exista credite de consum care au costurile comparabile chiar cu produse similare din portofoliul bancilor.

In privinta costurilor creditelor nebancare, va atragem atentia ca este important sa stiti de la inceput care sunt costurile totale, de aceea este bine sa stiti cu exactitate cat este dobanda anuala efectiva (DAE-ul). Un alt aspect important pe care trebuie sa-l aveti in vedere inainte de semnarea unui contract este acela al penalizarilor in cazul in care depasiti termenele de plata la rambursare.

Car timp dureaza acordarea unui credit?

IFN-urile au batut recorduri dupa recorduri in ultimii ani in privinta timpilor de acordare. Acesta este unul dintre motivele care au facut sa le creasca popularitatea atat de mult. Pentru creditele rapide nebancare acordate online, s-a ajuns si la timpi de 2 ore de primire a banilor in cont. De principiu, daca cererea iti este aprobata (lucru care se intampla destul de rapid daca accesezi online in timpul programului) transferul banilor se face in functie de modul cum opereaza bancile.

Care este procedura de accesare a unui credit online?

Cererea de credit pusa la dispozitie de IFN-uri este un formular online destul de usor de completat. Acest formular are niste rubrici destul de clare, rubrici ce tin de date personale, date de venituri si informatii privitoare la viitorul credit ce doresti a-l accesa. Daca nu te descurci totusi cu acest formular, poti solicita ajutorul – unele IFN-uri au chat-uri online ce functioneaza pentru a-ti veni in ajutor intr-o astfel de situatie. De asemenea, trebuie sa fii atent ca in cadrul procesului de accesare, la un moment dat ti se cere sa upload-ezi niste documente scanate ori fotografiate (copie dupa buletin si copie dupa extrasul de cont) – vedeti ca documentele pe care le trimiteti sa corespunda ca dimensiune cu ce se cere (nu realizati fotografii de mari dimensiuni).

Cum primesc contractul de credit?

Pentru a semna contractul, trebuie sa-l descarci de pe net, sa-l semnezi, sa-i faci o poza si sa-l retrimiti. Unii finantatori opteaza pentru semnarea contractului online prin intermediul unor terte parti ce permit gazdirea, un proces mai rapid si mai sigur.

Retine ca ai la dispozitie 14 zile ca sa te gandesti la alegerea ta, timp in care te poti razgandi si te poti retrage din contractul de credit.

Care este varsta admisa de IFN-uri?

Cele mai multe firme non-bancare admit clientii cu varsta intre cea a majoratului (18 ani) si cea de pensionare (63-65 ani). Insa, exista destul de multe sittuatii in care persoanele pensionare pot accesa astfel de imprumuturi. Sunt multe IFN-uri care admit pensionari la finantare, chiar cu varsta de 70-75 de ani.

Ce vechime trebuie sa am pe cartea de munca pentru a lua un imprumut nebancar?

IFN-uri care acorda credite in cuantum mai ridicat, solicita cel putin 3 luni vechime la locul actual de munca. Exista si exceptii de IFN-uri care solicita doar o luna vechime in munca. Iar pentru imprumturile rapide nu se solicita vechime in munca – doar dovada unui venit.

Trebuie sa am neaparat cont bancar pentru a lua un imprumut?

Banii imprumutati de la IFN-uri pot sa ajunga in posesia ta pe mai multe cai: in contul bancar, livrati acasa de un reprezentant al institutiei (daca ai ales serviciul de gestionare la domiciliu a creditului), poti sa-i ridici tu de la o banca. Fiecare dintre aceste posibilitati sunt adopotate de catre unele ori altele dintre IFN-uri. Daca te avantajeaza mai mult o anumita modalitate, optezi pentru ea. Deci, raspunsul la intrebarea de mai sus este NU. Poti imprumuta de la IFN chiar daca nu ai un cont bancar. Contul bancar nu este o obligatie la accesare.

Oricine poate accesa un credit cu dobanda 0?

IFN-urile care ofera credite cu dobanda 0 mizeaza pe fidelizarea clientilor. Oferta lor este valabila doar pentru clientii care sunt la prima accesare. Deci, daca ai mai contracta candva un imprumut nebancar la acea societate, nu vei mai putea beneficia de costuri 0 pentru un nou produs.

Pot refinanta un credit de la IFN?

Da. Si creditele nebancare se pot refinanta. Multe societati au in portofoliu si astfel de produse. Legal insa se pot refinanta acelasi timp de produse, deci nu poti trece de la un credit cu garantii la unul fara, de exemplu.

Daca sunt restantier pot sa ma imprumut de la institutiile nebancare?

Nu toate IFN-urile admit la credite persoanele cu istoric negativ. Sunt unele care spun clar ca nu accepta restantieri, iar ii accepta. De regula, creditele rapide acordate online sunt disponobile si persoanele inscrise in Biroul de Credit din cauza unor intarzieri la plata unor rate. Insa, atat bancile cat si IFN-urile face diferente intre restantieri, fiind preferati cei care si-au achitat restantele, care n-au avut intarzieri mari, iar datoria a fost mica.

Cum aflu daca sunt inscris in Biroul de Credit?

Cei de la Biroul de Credit iti pun la dispozitie mai multe cai prin care poti solicita un raport personal. Cel mai bine e sa le faci o vizita pe platforma lor online si cu siguranta te vei lamuri. Din informatiile noastre, Biroul de Credit lucreaza in aceasta perioada prin corespondenta – informatii suplimentare puteti solicita la adresa office@birouldecredit.ro.

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies