Institutiile financiare nebancare au invins criza

Stocurile IFN-urilor indica iesirea din criza a acestor societati nebancare

In conditiile in care romanii nu prea simt iesirea din criza economica, IFN-urile anunta cresterea stocurilor la creditele de consum cu 6%, in ultimul an zile, fapt consemnat pentru prima data din 2008 incoace.

Romanii au mai scapat de datorii, in special la creditele de consum, asa cum era de asteptat de fapt, avand in vedere faptul ca, in general creditele rapide contractate pana in 2008 erau luate pe 5 ani de zile, marea lor majoritate avand ca termen de gratie limita anul 2013.

Desi creditele rambursate au depasit 21 miliarde de ei, economia nu respira inca fara creditele de consum limitate la maxim de banci si as zice ascunse prin reclame obscure care numai invitatie la accesarea unui credit nu se poate numi.

Portofoliile IFN-urile au crescut cu 270 milioane de lei intr-un an, depasind 1 miliard de euro, la finele lunii iunie. Desi Institutiile Financiare Nebancare au fost puternic afectate de criza, in conditiile in care creditele s-au prabusit, multi dintre clienti ajungand restantieri, totusi, aceste societati nebancare au luptat cu sarg, impunandu-se pana la urma prin perseverenta si rigoare, dar mai ales prin capacitate a reactie, adaptandu-se nevoilor imediate ale clientilor si scotand pe piata tot felul de oferte de credite potrivite pentru nevoile imediate.

Societatile ce acorda credite de consum au acordat in primul semestru credite in valoare de 230 miliarde de euro, astfel, intr-un an de zile, se poate ajunge la jumatate de miliard de euro, valoarea totala a imprumuturilor nebancare, pe linia creditelor de consum.

Chiar daca creditele de consum inseamna cam 85% din totalul imprumuturilor acordate de IFN-uri, acestea au fost acordate in lei, deci, n-au fost afectate in vreun fel de cursul de schimb, pe rata de dobanda.

Spre deosebire de IFN-uri, bancile n-au reusit sa-si inverseze profilul descendent inregistrat din 2008 incoace. Creditele bancare sunt tot la limita de jos iar bancile sunt in continuare intr-o espectativa ce enerveaza Banca Nationala, Guvernul si pe majoritatea cetatenilor acestei tari, cetateni care mai au o vaga idee despre ce ar inseamna repornirea creditarii bancare, in special pe linia creditelor de consum. Daca stocurile IFN-urilor au crescut, la banci acestea s-au diminuat cu aproape 25% in ultimii ani, apropiindu-se de 50 miliarde de lei.

Sitemap

Contact

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies