Imprumuturi nebancare mai ieftine

In perspectiva lui 2015, Romania asteapta de la IFN-uri, imprumuturi nebancare mai ieftine

Chiar daca se simte o ieftinire a imprumuturilor nebancare, totusi, mai este loc. Aceasta este o parere destul de des intalnita. Multi dintre cei ce doresc sa se imprumute la IFN-uri se gandesc de doua ori inainte de a accesa un credit, din cauza dobanzilor prea mari.

Pe langa dobanzile mari, mai sunt si povestile adevarate sau inflorite, intalnite in toate mediile de socializare, povesti despre cei ce s-au imprumutat, iar in urma nerambursarii la timp, au ajuns sa plateasca si de 10 ori suma initiala.

Aceste povesti evident ca sunt inflorite uneori, mai ales ca unele dintre aceste povesti sunt uneori hilare prin subiect. Mai sunt si campaniile negative pe care si le fac societatile intre ele, mai sunt si clienti nemultumiti cu adevarat; una peste alta, dobanda acestor imprumuturi nebancare este mare, indiferent de forma lor de prezentare.

Parerile multora despre imprumuturile nebancare se indreapta catre ideea ca sunt cam scumpe, insa, cand vine vorba de lejeritate, nimeni nu se plange, ba unori parca riscurile pe care IFN-urile si le iau atunci cand acorda credite, sunt cam mari.

Evident, cele mai scumpe imprumuturi nebancare sunt cele pana la salariu, cele acordate pe perioade reduse de timp. Vorbim deci de sume reduse de bani accesate de oamenii aflati in situatii dificile, pe perioade de la 10 la 30 de zile. Imprumuturile urgente au dobanzile cele mai mari, fie ca discutam de cele pana la salariu, cele acordate la domiciliu, sau pur si simplu o forma de creditare rapida, deci, in conditii de risc mare. In fapt, riscul este cel ce determina dobanda creditelor, din aceasta cauza imprumuturile nebancare sunt preferate de acea patura defavorizata a populatiei: oameni cu venituri minime, restantieri ai altor credite, oamenii cu nesiguranta unui loc de munca, etc.

In perspectiva anului 2015, cand se asteapta o crestere a acordarii catre populatie a creditelor bancare, este posibil sa vedem in piata si o ieftinire a imprumuturilor nebancare. Eu personal n-as miza neaparat pe o scadere a dobanzilor la creditele rapide, ci mai degraba pe ieftinirea creditelor de nevoi personale, adica cele care se acorda in conditii mai putin lejere (imprumuturi acordate de IFN-uri, in conditiile unui venit stabil, a unor dovezi de buna-credinta vis-a-vis de alte credite, garantii substantiale, etc).

Mai este inca un aspect care ne-ar putea determina sa speram la o ieftinire a imprumuturilor nebancare in aul 2015, anume, inmultirea efectiva a Institutiilor Financiare Nebancare. Faptul ca in piata apar mai multe IFN-uri, este o masura care ne ingaduie sa anticipam o concurenta mai mare, deci implicit o ieftinire a creditelor catre populatie.

Pe langa aceasta interconcurenta la nivelul IFN-urilor, daca-mi este permis termenul, va mai exista si o concurenta cu bancile comerciale, care vor fi nevoite intr-un fel sau altul sa dea drumul la creditare pentru a supravietui. Este greu de crezut ca se poate trai doar din comisioanele generate de operatiunile bancare curente. Cu totii asteptam o relansare a creditarii in 2015, iar imprumuturile nebancare vor fi probabil si ele luate de val.

Sitemap

Contact

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies