Imprumut de nevoi fara giranti si fara garantii

Actualizare septembrie 23, 2019

Una dintre cele mai cunoscute si utilizate forme de creditare este acest imprumut de nevoi personale, accesabil fara giranti si fara garantii.

O astfel de finantare poate fi obtinuta de catre orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, uneori doar cu resedinta in Romania, care indeplineste niste conditii impuse de institutiile financiare creditoare.

Un credit de nevoi personale este un instrument financiar extrem de utilizat, acordat in lei ori in alte valute. In ultimii ani volumul creditelor in lei a crescut foarte multe, spre deosebire de cele acordate in euro care sunt in scadere.

Pentru a aplica la un imprumut un cetatean trebuie sa indeplineasca niste conditii, astfel incat cererea sa-i fie aprobata. Unii nu sunt familiarizati cu aceasta actiune si cauta raspunsuri la tot felul de intrebari aparent banale pentru un cunoscator.

Daca si tu esti in cautarea unui asemenea imprumut de nevoi personale, ar trebui sa fii atent la informatiile pe care ti le vom prezenta in continuare.

Ce reprezinta in esenta un imprumut de nevoi personale?

Un astfel de produs financiar este unul care se acorda fara garantii si fara giranti, pe perioade de maxim 5 ani, produs care iti facilitateaza accesul la o suma de bani pe care o poti folosi asa cum doresti.

Pentru a intra in posesia banilor, nu trebuie sa aduci niciun fel de garantie la banca, de asemenea nu ti se solicita nici giranti.

Fireste ca tu din postura de client, atunci cand semnezi contractul de credit, te angajezi sa rambursezi la timp ratele aferente imprumutului, caci altfel vei fi penalizat.

Care sunt conditiile de accesare pentru un imprumut de nevoi personale?

Conditiile de accesare variaza destul de mult de la o societate financiara la alta. In principiu, vei putea sa alegi tipul de dobanda, variabila (depinzand de IRCC) ori fixa, vei avea de alex tipul de rate (egale ori descrescatoare), vei putea opta pentru diverse asigurari (bancile ofera astfel de servicii), etc.

Dobanda fixa este un avantaj pentru cei care nu-si doresc surprize pe parcursul derularii perioadei de creditare. Dobanda variabila vine indeosebi la inceput cu valori mai mici, dar depinzand de un factor variabil, asa cum este in prezent IRCC-ul (in trecut ROBOR-ul), asadar poti avea suprize neplacute la un moment dat.

Rambursarea este de regula pe perioade de la cateva luni la maxim 5 ani. La unele institutii financiare sumele acordate sunt mici, iar perioada de rambursare nu depaseste cateva luni.

Eligibilitate

La capitolul eligibilitate, ai de indeplinit mai multe puncte legate de:
– varsta minima si maxima
– cetatenie romana ori resedinta in Romania
– venit permanent (poti sa-ti dai acordul de verificare la ANAF ori poti furniza o adeverinta de venit, in alte cazuri se cere doar extrasul de cont bancar unde iti incasezi veniturile)
– vechime minima la locul actual de munca, precum si vechime minima in total
– grad de indatorare minim pentru creditele in lei de 40%, pentru cele in valuta de 20%
– carte de identitate valabila, o adresa de email, un telefon mobil activ.

Cum aplici?

Poti sa aplici la un imprumut de nevoi personale prin mai multe metode, unele institutii financiare admit mai multe variante, altele doar una singura.

Printre optiunile de accesare, amintim aici:
– online
– la sediul institutiei, ori la o agentie
– prin telefon
– prin SMS
– printr-o aplicatie descarcata dupa internet.

Cum pot folosi banii imprumutati?

Particularitatea creditelor de nevoi personale consta tocmai in aceasta posibilitate a clientilor de a utiliza banii imprumutati asa cum doresc acestia. Cu alte cuvinte, nimeni nu te intreaba ce vei face cu banii inainte sa ti se aprobe creditul.

Ce institutii financiare acorda imprumuturi de nevoi personale?

Astfel de produse sunt acordate de banci si de IFN-uri. Bancile au conditii de acordare mai usor de indeplinit, IFN-urile au conditii mai greu de indeplinit dar costuri mai mari. Pentru a vedea ce sa alegi, trebuie sa stii pentru care institutie esti eligibil.

Daca ai un venit bun, un istoric bun de creditare, un grad de indatorare redus, o vechime suficienta in munca, atunci n-ai decat sa incerci la banci.

Daca nu stai bine cu istoricul de creditare, fiind inscris in Biroul de Credit ca rau platnic, daca n-ai un venit bun, nici vechime prea mare, n-ai decat sa te orientezi catre institutiile nebancare. Cei cu eligibilitate scazuta nu sunt vazuti cu ochi buni de banci.

Cele mai la ‘moda’ imprumuturi sunt cele online. Fiind usor de accesat, comod, discret, fara bataie de cap, fara deplasari, aceste imprumuturi online sunt tot mai cautate de oameni. Pe segmentul online, IFN-urile sunt mult mai inaintate decat bancile. Insa, in ultimul an bancile au inceput sa castige teren, venind usor din urma. Exista deja banci in piata care acorda credite online, punand la dispozitia clientilor aplicatiile online de client, de unde pot pur si simplu imprumuta, banca cunoscandu-le veniturile pentru ca sunt incasate in conturile bancare deschise la ei.

Cum procedezi sa iei un imprumut de nevoi personale online?

Lucrurile sunt relativ simple, pentru ca in cateva minute poti completa formularele puse la dispozitie de institutiile financiare. Oferi datele personale, celelalte informatii solicitate, incarci online niste documente scanate (buletinul si extrasul de cont), alegi suma dorita si perioada si astepti sa fii contactat pentru alte detalii, ori pur si simplu astepti aprobarea imprumtului. Daca vei cauta cel mai avantajos credit online, va trebui sa-ti evaluezi bonitatea si sa vezi cum stai, abia apoi poti alege, fireste si in functie de institutia si produsul pentru care esti eligibil.

Acum, este o vorba celebra care zice ca ‘adesea, banii costă prea mult’ , de aceea este bine sa fii atent cand te imprumuti, caci s-ar putea nu doar sa-ti ajuti situatia financiara, ci sa te inglodezi si mai tare in datorii.

Institutiile financiare ne indeamna sa ne imprumutam responsabil si sa economisim cu cap. Fireste ca este bine sa citim sfaturile financiare oferite si sa tinem cont de ele pe cat posibil, multe dintre ele venind din partea unor oameni specialisti cu experienta mare.

Noi va sfatuim sa nu va imprumutati pentru a va satisface mofturi personale, alegand dobanzi uriase, doar din comoditate.

Una este sa ai neaparata nevoie de bani, si alta este sa te imprumuti doar de dragul de a te imprumuta, ori pur si simplu ca sa ai ce cheltui pentru desfatare personala. Adica, vei trai o saptamana ca un boier, si vei trage cinci ani ca un plebeu.

(Visited 196 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies