Cum iti platesti datoriile in 2021?

Actualizare octombrie 13, 2020

Te gandesti cum vei face fata realitatilor anului 2021? Intrevezi la orizont o noua problema financiara?

Pentru ca nu mai avem mult si ne luam la revedere de la acest an pe cat de imprevizibil pe atat de greu, ne-am gandit sa va aducem cu picioarele pe pamant privind anul ce va sa vina.

Multi dintre voi probabil si-au amanat ratele la creditele trecute (sunt peste 300.000 romani care au apelat la amanarea ratelor la banci).

Inceputul de an vine de regula si cu planuri si cu niste impuneri personale, asa numitele rezolutii de care multi dintre noi nu se tin pe parcurs.

Tu ce ti-ai propus pentru 2021? Vrei sa-ti achiti datoriile? Vrei sa fii sanatos? Vrei sa calatoresti? Vrei sa-ti intemeiezi o familie? Vrei sa-ti schimbi job-ul? Iti cauti un loc de munca mai bine platit?

Indiferent de planurile tale, nu ai cum sa ocolesti situatia financiara, prezenta si viitoare. Tot ce intreprinzi este legat intr-un fel sau altul de bugetul tau si al familiei, de datorii, de restante la rate, de venit etc.

Noi nu te sfatuim sa ajungi un avar la propriu, ci mai degraba sa pui inaintea placerii rezolvarea unor probleme stringente.

Pe primul loc ar putea fi de departe stingerea datoriilor trecute si pe cat posibil chiar rambursarea integrala a unor credite.

Am trait si inca traim un an complicat, cand problemele parca nu se mai termina. Dar rostogolilrea acestor probleme nu este niciodata o solutie. Incearca sa rezolvi macar o parte dintre ele, pentru ca la un moment dat te vei trezi ca nu mai faci fata acumularilor din urma.

Este bine sa rezolvi cat se poate de mult din problemele financiare pe care le ai. Ai o rata prea mare? Incearca sa o diminuezi, refinantand, chiar cu riscul de a prelungi contractul de credit. Este mai sanatos asa, decat sa te indatorezi excesiv pe termen scurt.

O refinantare iti poate oferi o portita de scapare dintr-un impas financiar. Daca nu mai poti plati ratele actuale, aceasta ar fi solutia de analizat in primul rand. Sa obtii o rata mai mica poate fi un deziderat pentru orice datornic.

Sunt in continuare multe persoane afectate de pandemie, prin prisma pierderii locurilor de munca (indeosebi in sectorul HoReCa – unul dintre cele mai afectate sectoare de activitate), ori prin scaderea drastica a veniturilor.

Iti propunem ca anul ce vine sa-l incepi intr-o nota mai optimista, dar fara sa te culci pe o ureche. Ia masuri pentru a-ti diminua povara financiara, incearca sa-ti faci un plan pe termen mai lung, luand in calcul toate problemele ce ar putea sa apara. Cand ne raportam la extreme, vedem mai bine esenta lucrurilor.

In definitiv, chiar daca preungim contractul de credit pe o perioada mai lunga, nu este capat de lume. Important este sa fim sanatosi si sa putem sa muncim. Daca lasam lucrurile asa cum sunt, s-ar putea sa nimerim repede in colaps si sa nu mai avem solutii.

Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a pasi in 2021 fara datorii?

Primul pas ar fi sa analizezi produsele de creditare existente in piata. Nu lasa la o parte ofertele bancare ori nebancara, uita-te atat la creditele de nevoi cu dobanda fixa cat si la cele cu dobanda variabila.

Daca vrei sa accesezi un credit de nevoi pentru o perioada lunga de timp, este indicat sa optezi pentru produsele cu dobanda fixa. Pentru imprumuturi pe perioada scurta, sunt mai avantajoase cele cu dobanda variabila (aceasta fiind mai mica deca cea fixa).

Fii atent la indicii ce pot varia si ia in calcul toate aceste variabile care nu depinde direct de tine.

Nu te avanta in cumparaturi cand nu ai o situatie materiala stabila. Fa economii, calculeaza-ti cu stricteze bugetul. Redu din cheltuielile inutile, restrange-ti placerile costisitoare.

Poti sa iei in calcul si obtinerea unor venituri mai bune, prin schimbarea serviciului (daca ai ceva sigur) ori poti sa mai muncesti ceva pe langa pentru obtinerea unor venituri suplimentare.

Daca ai un buffer de jumatate de an din care poti trai tu si familia ta, incearca sa folosesti timpul pentru a-ti gasi un job mai bine platit.

In cazul in care ai nevoie de bani urgent, apeleaza la creditele rapide doar in caz de forta majora. Stii ca aceste produse au costuri ridicate si te pot afunda mai tare in datorii.

Cei ce au mai multe credite imprastiate pe la mai multe societati financiare, au la indemana posibilitatea de a si le restrange, apeland la o refinantare in 2021.

Mai exista sii varianta sa obtii niste bani de supravietuire apeland nu doar la banci si IFN-uri, ci la C.A.R.-uri, daca ai unul la indemana prin prisma meseriei pe care o practici.

Casele de Ajutor Reciproc iti ofera imprumuturi in cuantumul a trei – cinci salarii, cu conditia sa fi cotizat anterior. Exista si posibilitatea sa te imprumuti fara sa fi cotizat, dar in conditii mai putin avantajoase pentru tine.

Poate fi cardul de credit o solutie in 2021?

Nimanui nu-i strica un card, mai ales in zilele noastre cand cumparam mult online, ori cand achitam indeosebi cu cardul la casele magazinelor, folosind cat mai putin cash.

Cardul de cumparaturi ori cel de credit are in general dobanzi mari, deci nu trebuie sa va pripiti in privinta accesarii. Bine, s-ar putea sa costa mult mai putin decat un credit rapid online, deci el poate fi o alternativa, daca il privim din acest unghi.

Exista si unele carduri de credit avantajoase, cele care iti ofera posibilitatea sa cumperi in rate fara dobanda de la unii dintre partenerii societatilor financiare. Fireste ca si aici este vorba de informare din partea ta.

Cand ai datorii, este bine sa nu mai faci altele, chiar daca tu crezi ca stingandu-le pe cele vechi vei avea liniste. Astfel de rostogoliri nu fac decat sa-ti deterioreze si mai mult situatia financiara.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies