Creditul de nevoi personale

Cat costa un credit de nevoi personale acordat de IFN-uri?

Prin definitie, creditele de nevoi personale sunt produse financiare cu destinatie tinta catre persoanele fizice, pentru satisfacerea unor nevoi curente.

Ce diferentiaza aceste credite de nevoi personale de alte tipuri de imprumuturi este faptul ca, ele nu trebuiesc justificate, deci, cu alte cuvinte, solicitantul nu trebuie sa-si declare intentiile in privinta directiei in care va folosi sumele obtinute astfel.

O alta caracteristica importanta a creditelor de nevoi personale este aceea ca, de regula, nu necesita plata vreunului avans, motiv pentru care, creste foarte tara plaja celor ce doresc sa le acceseze.

De principiu, aceste credite de nevoi personale pot fi cu ipoteca sau fara ipoteca; in cazul celor fara ipoteca, nu sunt solicitate garantii, fapt ce le face foarte cautate de clienti. In schimb, creditele de nevoi personale cu ipoteca implica existenta unei garantii ipotecare de natura sa acopere riscurile asociate unui imprumut, motiv pentru care si sumele puse la bataie sunt mult mai mari. Deci, cu alte cuvinte, in cazul creditelor cu ipoteca, creste perioada de creditare si limitele maxime ale sumelor imprumutate.

Cand ne gasim in situatia de a imprumuta niste bani, indiferent de natura problemei ce ne-a determinat sa apelam la un credit, primul lucru pe care-l facem este sa evaluam costurile, sa vedem ce valori au dobanzile, ce comisioane se percep, etc.

In cazul creditelor de nevoi personale de tip nebancar, au inceput sa apara o serie de derivate de finantare, atat la nivel de categorie de produse, cat si la nivel de oferire de servicii. Multe oferte puse la dispozitie clientilor de catre IFN-uri accentueaza o anumita caracteristica ce intra in imaginea omului de rand, astfel ca, este foarte greu sa mai faca legatura intre creditele de baza, de nevoi personale si produsul finit, de exemplu, creditele la domiciliu.

Este adevarat ca IFN-urile nu si-au facut o imagine in piata acordand credite de nevoi personale, ci au excelat la capitolul imprumuturi rapide, deci niste produse adaptate cerintelor pietii, in cazul acesta cu destinatie precisa catre oamenii cu venituri mici, catre restantierii bancilor si alte categorii sociale ce n-ar putea sa obtina in mod obisnuit un credit de nevoi personale bancar ori nebancar.

Exista situatii in piata cand Institutiile Financiare Nebancare pun la dispozitia clientilor credite, la care sunt atasate diverse optiuni ce ajung sa dubleze imprumutul initial.

Exemple:

1. Provident ofera credite pentru nevoi personale, de la 500 la 5000 de RON. Rata creditului este de 16 ron pe saptamana. Acest tip de credit nebancar se adreseaza exclusiv persoanelor fizice. Pentru un imprumut de 400 de lei, contractat pentru un numar de 40 de saptamani, rata saptamanala este de 21,01 lei, iar costul imprumutului este de 154,31 lei. Daca adaugi insa si serviciul de gestionare la domiciliu a creditului vei mai plati in plus 186 de lei, adica mai mult decat este costul total al creditului.

2. Simplu Credit are in portofoliu credite de nevoi personale si credite pana la salariu; in cazul creditelor de nevoi personale DAE este de 78%, iar in cazul creditelor pana la salariu, DAE ajunge la 484,02%.

Sitemap

Contact

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies