Credit bancar ori nebancar ce nu solicita vechime in munca

Daca nu ai o vechime mare la actualul loc de munca, poti totusi sa apelezi la un credit bancar ori nebancar, cerintele difera de la o societate la alta.

Atat bancile cat si IFN-urile nu solicita o vechime mare in munca la serviciul actual, de regula, limita minima se invarte pe la trei luni. Sunt unele societati financiare care merg totusi cu minimul de vechime de la sase luni la locul actual si minim un an vechime totala, fara intreruperi mai mari de de 30 de zile in ultimul an (ori jumatate de an, de la caz la caz).

Cei interesati sa afle ce vechime trebuie sa aiba la locul actual de munca pentru a solicita un credit la banca, trebuie sa stie ca nu exista aceleasi cerinte peste tot.

Cerintele legate de vechime difera de la o banca la alta, de la un IFN la altul.

Pentru acordarea unui credit de nevoi personale, majoritatea bancilor solicita minim trei luni la ultimul loc de munca si un total de minim un an vechime. Sunt si exemple de banci care se multumesc cu sase luni vechime totala in munca, daca aceasta s-a facut la un singur angajator.

Unele societati financiare tin cont si de bunul renume al angajatorului, pe langa vechime.

In general, cei ce vor sa afle care este vechimea minima in munca acceptata de banci pentru acordarea unui imprumut sunt in general tinerii angajati de putin timp, cu salarii mici.

Cu o luna vechime in munca nu prea te crediteaza nimeni, in afara de IFN-uri.

Vechimea in munca este unul dintre criteriile de care tin seama bancile atunci cand evalueaza clientii pentru acordarea unui imprumut.

Aceasta analiza (care include si vechimea in munca) se face nu doar pentru acordarea de credite de nevoi personale, ci in genere, pentru toate tpurile de credite acordate de banci: imobiliare, auto, de consum, etc.

Spre exemplu, cei de la Banca Transilvaniane spun ca, pentru acordarea unui credit, un client trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minime:
– sa aiba venituri cu caracter permanent
– sa nu aiba restante active ori neachitate la scadenta
– sa aiba un scoring acceptabil pentru standardul impus de banca
– sa ai varsta maxima de 75 de ani
– sa aiba trei luni vechime la ultimul loc de munca.

Cei de la ING solicita minim un an vechime in munca totala, dintre care minim sase luni la actualul angajator, fara intreruperi mai mari de o luna in ultimul an.

La CEC Bank se solicita documentatie de credit care trebuie sa cuprinda urmatoarele:
– cererea de credit
– acordul de consultare BC si CRC (CRB)
– acordul de consultare ANAF
– daca datele de la ANAF nu sunt concludente, se solicita adeverinta de salariu ori adeverinta privind vechimea in munca

La BRD Finance, divizia nebancara, pentru acordarea unui credit de nevoi personale la domiciliu se solicita:
– venituri minime de 500 lei
– vechime minima la locul actual de munca de 3 luni
– varsta intre 21 si 71 de ani.

La Garanti Credite de nevoi personale fara garantii, se slicita o vechime minima la locul actual de munca de tre luni. Bine, pe langa asta se mai solicita si:
– varsta intre 21 si 65 de ani
– venit minim net lunar de 650 de lei ori pe familie de 1300 de lei.

Acum, trebuie sa stiti ceva, in cazul unui credit imobiliar, se solicita vechime in munca si pentru codebitor, chiar daca solicitantul creditului are vechimea necesara. Codebitorul trebuie sa indeplineasca la randu-i o serie de criterii, criterii care difera de la banca la banca. De regula, vechimea totala in munca solicitata este de cel putin un an la actualul loc de munca, insa, nu sunt putine bancile care solicita trei ori sase luni.

Atunci cand calculeaza bonitatea clientului, bancile tin cont, pe langa scoringul din BC (CRB – CRC), venituri, gradul de indatorare si de vechimea in munca si respectiv calitatea firmei unde este angajat clientul.

Dupa cum stiti, BNR discuta despre limitarea gradului de indatorare pentru toate creditele, fie ele bancare ori nebancare. Asadar, in curand vom avea un motiv in plus de ingrijorare pentru ca aceasta limitare a gradului de indatorare va conduce la limitarea accesului la credite pentru o plaja larga de clienti. O sa vedem ce ne rezerva viitorul din acest punct de vedere.

Asadar, vechimea in munca va fi un criteriu destul de nesemnificativ, in comparatie cu gradul de indatorare. Odata cu limitarea gradului de indatorare, vom intra intr-o zona in care doar privileiatii vor avea acces la un imprumut. Daca gradul de indatorare se va limita la nivelul care s-a vechiculat prin presa, creditarea va intra intr-un con de umbra. Dar, vom trai si vom vedea ce se va intampla pana la urma.

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies