Ce tipuri de credite ofera IFN-urile?

Actualizare iulie 20, 2020

Ce fel de imprumuturi nebancare ne ofera piata din Romania? Cate tipuri de produse gasim in portofoliul IFN-urilor?

Conform registrului BNR al IFN-urilor active, exista societati financiare nebancare care sunt inscrise in Sectiuna k din Registrul General al IFN-urilor, ca practicand activitati multiple de creditare.

IFN-urile care au in portofoliu astfel de activitati multiple de creditare sunt in numar de 156 (la data publicarii articolului, dupa ultimele statistici BNR din data de 30 iunie 2020).

Ce inseamna activitati multiple de creditare? Aceasta reprezinta practic portofoliul general al fiecarei societati. Intre acestea regasim urmatoarele tipuri de credite: credite de consum, microcreditare, finantare tranzactii comerciale, factoring, leasing financiar, emitere garantii, scontare, forfetare, credite ipotecare, imobiliare, etc.

Printre IFN-urile cunoscute din piata inscrise in aceasta sectiune din registrul general BNR, amintim aici: RALFI IFN, BRD Finance IFN, TBI Credit IFN, Rocredit IFN, Simplu Credit, Verida Credit, Easy Credit, Credius, Ferratum, Fast Finance, Concordia Capital, Telecredit, Mozipo, MobiloFinance, Smile Credit, Mogo IFN, IFN VIaconto Minicredit, Rapid Credit IFN, si asa mai departe.

O lista a IFN-urilor vizibile din piata romaneasca va oferim si noi, noi insa le-am prezentat pe cele pe care le-am si analizat candva, ori pe care le avem in vedere pentru o eventuala descriere a activitatii si a produselor oferite.

Din categoria creditelor inscrise ca avand in portofoliu acordarea de credite de consum regasim un singur IFN, este vorba de FINS IFN,

Acest IFN este inscris in sectiunea a din registrul general al IFN-urilor de la BNR, actualizare din 30 iunie 2020.

In sectiunea ce vizeaza activitatea de microcreditare, regiasim la litera c, doua IFN-uri Aceste doua IFN-uri, este vorba de Societatea de microfinantare Aurora IFN si BGA microcredit IFN, acorda acest tip de finantare – microcreditare.

Pe partea de leasing financiar avem inregistrare la BNR mai multe IFN-uri.

Dupa ultima actualizare, societati nebancare inregistrate ca avand in portofoliu activitatile de leasing financiar sunt in numar de 13.

Printre aceste IFN-uri inregistrate in aceasta sectiune h – leasing financiar de la BNR, regasim: Midocar leasing IFN, Toyo motor leasing IFN, Delta leasing IFN, OTP Leasing Romania, Portal Leasing IFN, Total Leasing IFN, Idea Finance IFN, Affinity Leasing Romania IFN etc.

Din categoria IFN-urilor ce au in portofoliu doar emitere de garantii si asumare de angajamente, inclusiv garantarea creditului, regisim in sectiunea i a aceluiasi registrul general BNR, 4 societati: FONDUL LOCAL DE GARANTARE SFÂNTU GHEORGHE-FILIALA F.N.G.C.I.M.M.-IFN S.A., FONDUL LOCAL DE GARANTARE FOCŞANI IFN FILIALA FNGCIMM S.A., FONDUL LOCAL DE GARANTARE CRAIOVA-FILIALA FNGCIMM IFN S.A. si FONDUL DE GARANTARE A CREDITULUI RURAL – IFN S.A..

Pe langa registrul general al IFN-urilor de la BNR, mai exista si un registru special, al acestor societati.

Registrul special, contine, in acord cu art 44 din legea 93/2009, IFN-urile acele societati asupra carora s-a dispus supravegherea prudentiala.

Mai exista de asemenea si alte tipuri de societati, unele inregistrate in registrul de evidenta, asupra cum sunt Casele de Amanet si Casele de Ajutor Reciproc.

Si, de asemenea, la BNR exista si un registrul al societatilor radiate, clasificate in functie de tipurile de credite oferite avute candva in portofoliu.

In privinta portofoliului pe care noi il regasim la IFN-uri, in general cele care ofera credite online, este usor confuz pentru noi, cand denumirile sunt usor modificate.

In fapt, tipurile de credite pe care le ofera IFN-urile sunt cele trecute in registrele BNR, insa, aceste societati ofera diverse facilitati la creditare, facilitati pe care si le prezinta cumva publicului larg. Spre exemplu, creditul online ori cel prin telefon, probabil fac parte din marea clasa a creditelor de consum, asa cum sunt inregistrate la BNR.

Cu alte cuvinte, cand vedeti credite doar cu buletinul, credite cu acordare pe loc, instante, fulge s.a.m.d., trebuie sa stiti ca acele denumiri sunt doar menite a oferi informatii despre facilitatile ori permisivitatile pe care societatea respectiva le ofera clientilor sai.

(Visited 44 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies