Actualizare martie 5, 2024
Ce influenta are scorul Fico asupra eligibilitatii noastre in momentul cand solicitam un credit?
Scorul FICO este utilizat de institutiile financiare pentru verificarea eligibilitatii noastre, in momentul in care aplicam pentru un credit.
Denumirea deriva din Fair Isaac Corporation, asadar FICO este un acronim al acestor termeni.
Practic, cu ajutorul acestuia, Birourile de Credit din lumea intreaga stabileste nivelul de risc per client. Este un fel de limbaj comun al bancherilor la nivel mondial.
Ati inteles ca scorul FICO este un nindicator de risc? Ei bine, da! El determina de fapt gradul de risc al fiecarui client in parte, in functie de care banca hotaraste daca il va finanta sau nu.
Acest scor este un numar situat intre 300 si 800, aceasta scara fiind unanim acceptata.
Iata care sunt pragurile Scorului FICO:
Scorul excelent intre 800 – 850
Scorul foarte bun intre 740 si 799
Scorul satisfacator intre 580 si 669
Scorul slab intre 300 si 570
In functie de acest indicator, coroborat si cu altii ce cumulati determina eligibilitatea unui client, se determina nivelul sumei maxime ce poate fi accesata de un client, nivelul costurilor, dar in primul rand, acceptarea ori respingerea la finantare.
Bancile utilizeaza acest indicator pentru determinarea maximului pe care ti-l poate acorda si a dobanzii asociate. In prezent insa, maximul se in final prin corelare cu gradul maxim de indatorare.
Insa, nu doar costurile creditelor sunt determinate de acest indicator. Spre exemplu, daca doresti sa-ti asiguri masina, te vei lovi de el, la fel si atunci cand vei semna un contract de telefonie mobila.
Cum se determina scorul FICO?
Nascut din necesitatile aparute in perioada imediat dupa criza economica, el se determina dupa o metoda de calcul agreata de toate birourile de credit, inclusiv de societatea noastra romaneaxca proprie – Biroul de Credit SA.
In formula de calcul, o mare pondere o are istoricul comportamentului de plata pentru fiecare client in parte.
Pe baza caror paremetrii se calculeaza?
Acest scor FICO este determinat luandu-se in calcul mai multi indicatori.
Spre exemplu, restantele la banci sunt raportate la Biroul de Credit, ele ramanand inscrise acolo timp de 4 ani, ani calculati din momentul in care ti le-ai achitat.
Printre cei mai important parametrii sunt: sumele datorate si perioada de intarziere.
Daca ai avut ori ai mai multe restante la activ, acest lucru se va resimti din plin in calculul final.
Acesta este si unul dintre motivele pentru care multi romani apeleaza la refinanarea creditelor cu intarzieri. Frica de raportare si de deteriorare a scorului FICO ii determina pe multi sa caute solutii potrivite acestor necesitati.
De asemenea, scorul iti este afectat chiar daca nu ai datorii, dar ai mai multe produse active, cum ar fi linii de credit ori mai multe carduri de credit utilizate momentan.
Fireste ca daca o persoana are intarzieri mari pe perioade lungi de timp, scorul ii este afectat substantial, in sensul ca va scadea foarte mult.
Cum poti sa-ti imbunatatesti scorul FICO?
De multe ori am vazut sugerat de catre banci cai sigure de imbunatatire a scorului FICO. Specialistii ne recomandam in general sa rambursam creditele contractate la timp, sa nu imprumutam mai mult decat avem nevoie.
Daca ne platim la timp ratele aferente creditelor si ne tinem strict de graficul de rambursare, scorul va creste.
Bancile raporteaza catre Biroul de Credit nu doar date negative, cele care influenteaza nefast scorul FICO, ci si date pozitive, cele care face ca acest indicator sa creasca in timp.
Asadar, cei mai importanti parametri care pot degrada scorul sunt sumele restante si perioada de intarziere.
Alti parametru, cu un aport mai mic e adevarat, dar care conteaza in formula finala: credite aflate in derulare, istoricul de plata, durata istoricului, creditele contractate noi, tipul de imprumut accesat.
Dintre acesti ultimi indicatori, cel mai important este cel legat de creditele in derulare, acesta avand ponderea cea mai ridicata in formula de calcul.
Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa-ti cresti scorul
– nu contracta alte credite, pana nu le finalizezi pe cele aflate in derulare
– inchide linii de credit ori carduri de credit pe care nu le utilizezi
– achita-ti la timp ratele si alte obligatii de plata
– daca ai mai multe credite aflate in derulare, cel mai bine este sa apelezi la o refinantare pentru a le restrange intr-un singur imprumut.
Asadar, daca ai de gand sa iei un impumut, fii atent la scorul FICO.
Desi acest scor nu este intotdeauna folosit, existand inca IFN-uri care nu-l iau in calcul la creditare, marea majoritate a institutiilor financiare o fac, deci ai de ce sa il consideri un instrument important de analiza a proprie-ti elegibilitati.
Cel mai bine este ca pe viitor sa nu mai intarzii cu plata ratelor si sa incerci pe cat posibil sa te pastrezi in parametrii pozitivi ce genereaza un scor FICO viabil pentru un credit avantajos, indiferent de institutia careia i te adresezi.
Ce scor fico am eu? Puteti sa-mi spuneti?