Cat poti intarzia cu rata la banca?

Actualizare iulie 5, 2023

Tu stii ce se intampla daca intarzii cu rata la banca, care sunt consecintele? De cat timp nu ai platit, 1 luna, 3 luni, 3 ani?

Sunt foarte multe persoane care vor sa afle exact ce se poate intampla in cazul in care au intarzieri la plata unor rate la banci precum BT, BCR, BRD, Raiffeisen, ING, OTP Bank, etc.

Cand intarziem cu plata ratelor mai mult de 30 de zile suntem raportati catre Biroul de Credit si pe viitor ni se reduc sansele de mai contracta noi imprumuturi.

In cazul in care intarziem mai mult de 3 luni cu plata ratei la banca, putem fi executati silit.

Poti sa aflii usor dupa cate zile esti raportat la Biroul de Credit, pentru ca astfel de situatii sunt specificate in contractul de credit.

Sunt multe problemele care te pot determina sa ajungi intr-o astfel de situatie. Pierderea serviciului, diminuarea salariului, un deces in familie, o boala grava, situatia economica generala. E clar ca disperarea poate sa apara pe nepusa masa, cum se zice.

Ce e de facut cand nu mai poti plati rata?

Cand intelegi ca ai ajuns sa nu mai poti plati obligatiile lunare aferente creditelor pe care le ai in derulare, primul pas pe care trebuie sa faci este sa contactezi banca.

Aceasta actiune e si o dovada de bunacredinta pe care multe banci o trateaza ca atare si cu siguranta vor fi mai intelegatoare.

Apoi, banca nu este oracol, nu are cum sa afle ca tu te gasesti intr-o situatie financiara precara si nu mai poti sa-ti platesti rata.

Nu astepta sa se adanceasca problema fara sa spui nimic nimanui.

In cazul in care depasim cele 30 de zile, vom fi raportati la Biroul de Credit si ni se va diminua Scorul Fico.

Drept urmare, pe viitor vom accesa mult mai greu credite. Cel putin bancile sunt destul de reticente cand vine vorba de persoane care au avut in trecut probleme cu rambursarile unor credite.

Nu uita la acest pas sa comunici cu banca nu doar verbal, ci si in scris. Este bine sa faci o inregistrare cu numar pentru ca ulterior sa poti dovedi ca ai avut intentii bune.

Care sunt diferentele intre banca si IFN in cazul intarzierilor la plata ratelor?

Bancile in principiu procedeaza asa cum am descris mai sus. Si anume, dupa 30 de zile de intarzieri te raporteaza catre Biroul de Credit. In aceasta situatie te vei regasi pe lista de rau platnici a Biroului de Credit.

IFN-urile pe de alta parte au alte politici. Intarzierile se traduc, la multe dintre institutiile nebancare, in penalizari.

Costurile pe care trebuie sa le achiti catre IFN atunci cand intarzii cu achitarea ratelor sunt mari, putem spune usturatoare.

Penalizarile, uneori, sunt echivalentul dobanzii initiale a creditului. Altfel spus, cui i-ar conveni sa plateasca dublu un imprumut? Ei bine, si cum dobanda initiala nu este deloc mica la IFN, va imaginati ce se intampla cand trebuie sa platesti si penalizari!

Sunt institutii nebancare unde dobanda creste progresiv atunci cand se intarzie peste masura cu plata ratelor.

Ce se intampla daca intarzierea este mai mare de 30 de zile?

La banci regulile sunt simple. Dupa 30 de zile este raportat la BC, dupa 3 luni suntem executati silit.

Ce se poate intampla la IFN daca intarzierea este mare? In primul rand se poate institui proprire pe veniturile debitorului. Aceasta poate reprezenta o treime din venitul lunar net.

De asemenea, pot fi executate bunuri mobile si imobile in acord cu legislatia in vigoare. Ce nu se poate executa sunt bunurile de stricta necesita cum ar fi cele necesare exercitarii profesiei, activitatilor agricole, de uz personal ori casnic.

Unele banci au in continuare activa optiunea de a amana rata. Amanarea poate fi intre o luna si noua luni.

Totusi si bancile pretind dobanda penalizatoare, care in unele cazuri poate fi de 2% pe an.

Mai toate bancile au descrise pe platformele lor astfel de situatii.

Puteti afla usor ce se intampla daca intarzii cu plata ratei la BRD, la BT, la BCR, la ING, la Raiffeisen ori la CEC Bank.

Cat poti intarzia cu rata la banca?

Indiferent de banca, fie ca e vorba de BRD, Raiffeisen, BT, BCR, ING, CEC, OTP Bank, Libra Bank, UniCredit, intervalul de 30 de zile este batut in cuie. Dupa 30 de zile este raportat la BC si ti se aplica penalizari.

E bine de stiut ca pentru fiecare credit poti beneficia de o suspendare a platii ratelor pe perioade cuprinse intre 1 luna si 9 luni. In acesta perioada nu se mai achita nici principal, nici dobanda si nici comidioane.

Exceptie de la suspendare fac liniile de credit.

Am vazut persoane care spun ca nu au platit rata la banca de 3 ani. Exista si astfel de situatii din pacate. Unii care au intarzieri foarte mare, fara sa aiba bunuri pe numele lor, fara sa aiba venituri incasate.

Cand nu mai poti plati creditul banca incearca pe cat posibil sa recupereze banii. O sa ia cu siguranta masuri care sa duca la diminuarea pierderilor.

Tu, pe de alta parte, ai la randul tau posibilitatea de a-ti rezolva situatia, asa cum am afirmat mai sus – luand initiativa.

Care sunt alternativele?

In caz ca nu se ajunge la o intelegere cu institutia financiara, se poate apela la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor (CSALB). Aceasta este un organism independent, obiect.

Actiunea nu costa nimic, nici pe tine si nici banca. Si am remacat ca multi oameni sunt multumiti de rezolvarile acestei organizatii. Iar ca fapt diverse, am vazut ca si bancile au remarci pozitive la adresa CSALB.

Bineinteles, inainte de a apela la aceasta masura, e bine sa incerci si alte solutii, precum refinantarea unor credite cu intarzieri, trecerea de la o moneda la alta a creditului, trecerea de la un credit cu ROBOR la unul cu IRCC, etc.

(Visited 256 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies