Cat de util este un card de cumparaturi

Actualizare martie 10, 2020

Esti in cautarea celui mai avantajos card de cumparaturi?

Oferte de carduri exista in piata, multi emitenti fiind prezenti pe piata romaneasca de gen.

Suntem intr-o perioada in care cardurile de cumparaturi pot fi foarte utile, indeosebi din perspectiva evitarii platilor cash in magazine. Apoi, un card de cumparaturi poate fi folosit pentru cumparaturile online in cazul in care petreci mai mult timp acasa.

Un astfel de instrument de plata vine cu varii avanaje, pe care ca sa le intelegi, trebuie sa detii informatiile legate de limita de card, dobanda, cashback, perioada de gratie, asigurari etc.

Sunt carduri cu limite reduse, cu rambursarea lunara a dobanzii si sunt carduri cu limite ridicate, cu plata anuala a dobanzilor.

Un card de cumparaturi poate fi benefic pentru cel ce-l utilizeaza, dupa cum poate foarte bine sa-i cauzeze. Cand ai un card cu limita ridicata, uneori cheltuielile pot fi inconsecvente si pot sa-ti depaseasca potentialul tau financiar. Este nevoie de ratiune si informatii corecte si la timp.

Un astfel de instrument de plata poate inlocui platile cash din magazine, dar poate fi usor folosit si pentru cumparaturile pe internet, pe platformele online de e-commerce.

Exita mai multe tipuri de carduri?

Exista doua tipuri de functionare pentru aceste instrumente de plata, fie primesti o perioada de gratie – timp in care nu ti se trage suma din contul personal pentru un anumit interval de timp, fie vei plati la inceput o dobanda mica, dupa care aceasta va creste.

Este foarte util sa intelegi cum functioneaza un astfel de instrument de plata pentru a nu avea surprize neplacute in privinta rambursarilor.

Cardurile de cumparaturi sunt foarte utile si pentru cei care calatoresc mult, dupa cum sunt deosebit de folositoare pentru shoppingul online.

Cardul de cumparaturi este in fapt un card de credit in acceptiunea majoritatii institutiilor financiare de la noi. Un car de credit inseamna in fapt contractarea unui imprumut ce-ti va fi disponibil pe un card.

Cardul de credit se acceseaza insa mai usor decat un credit obisnuit, nefiind supus acelorlasi rigori in privinta eligibilitatii.

Si pentru acest credit exista conditii de eligibilitate. Nu este tocmai un credit fara venit, pentru ca gradul de indatorare functioneaza si in acest caz in aceleasi conditii ca la un credit de nevoi clasic.

Suma imprumutata disponibila pe cardul de cumparaturi poate fi utilizata in orice fel doreste debitorul. Institutia financiara nu te intreaba cum cheltuiesti banii.

Modul de functionare

Un card de cumparaturi este un instrument de plata care are in spate accesarea unei linii de credit disponibile pentru client pe perioada contractata.

Cand accesezi un astfel de produs, institutia financiara (banca ori IFN) iti deschide o linie de creditare care vine din start cu un card anexat.

Exista o limita la suma imprumuta ce poate fi folosita pentru cumparaturi ori retrasa, dupa caz, de la bancomat.

Plafonul variaza de la institutie la institutie, intre 500 si 80.000 lei. Sumele maxime pot fi de regula accesate de clientii deja existenti cu istoric foarte bun de creditare si cu venituri lunare considerabile.

Ce este perioada de gratie?

Cardurile de credit vin de regula cu o perioada de gratie ca bonificatie din partea institutiilor de credit. Unele au o perioada de gratie de 30 de zile, altele de 60 ori chiar 90 de zile. De regula, conditia pentru aceasta perioada de gratie este sa fi trecut un anumit timp de la incheierea contractului si scurgerea ratelor afarente creditului (unele banci merg de la minim 6 luni, altele de la 12 in sus).

Aceasta perioada de gratie inseamna ca, utilizand bani dupa card, vei putea ca pe respectiva perioada sa nu iti achiti ratele aferente creditului (cu dobanda cu tot).

Unele banci prevad totusi ca pe perioada de gratie sa se plateasca un anumit procent din dobanda.

Fiti atenti insa sa nu depasiti perioada de gratie, pentru ca penalizarile sunt usturatoare in acest caz.

Cum utilizezi cardul de cumparaturi?

Asadar un astfel de instrument de plata este o linie de credit ce vine cu o perioada de gratie si poate avea limite si dobanzi variate.

Accesand un astfel de card, poti sa folosesti de la inceput toti banii ori doar o parte din ei, depinde de conditiile de utilizare stabilite prin contract.

Destinatia banilor nu este importanta pentru banci, este treaba ta personala cum cheltui banii.

Cu certitudine, dupa ce trece perioada de contractare, trebuie sa rambursezi creditul, pentru ca altfel vei plati penalizari. Si nu uita, penalizarile pentru aceste produse sunt foarte mari uneori.

Limitele cardului se obtin de regula in functie de salariul tau lunar si de bonitatea personala.

Exista si oferte de carduri de cumparaturi fara dobanda, insa astfel de oferte se refera indeosebi la cumparaturile efectuate in anumite magazine partenere ale institutiilor financiare de la care ai accesat cardul.

Este comod din multe puncte de vedere un astfel de card de cumparaturi pentru ca iti pune la dispoziitie o linie de creditare care te scuteste de plimbatul banilor prin oras. Este un lucru destul de neplacut sa mergi cu sume mari la tine, mai ales cand ai de efectuat cumparaturi serioase cu valoare ridicata.

Cel mai important dezavantaj al cardurilor de cumparaturi este legat de cost. Dobanzile pot fi destul de mari, dar necazurile vin indeosebi pe partea de penalizari, in cazul in care nu rambursezi la timp creditul.

Un altt dezavantaj este acela ca, punandu-ti la dispozitie sume mari de bani, esti pus in situatia de a cheltui mult, tentatia fiind mare in acest caz. Fara o disciplina financiara serioasa, poti sa ajungi in situatii financiare greu de depasit.

(Visited 108 times, 1 visits today)

One Response

  1. Bianca Costescu Reply

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies