Cat de simplu se obtine un credit de la IFN?

Care sunt impunerile minime pe care un IFN ti le solicita la accesarea unui credit? Tu stii ce venit, vechime, varsta ori scoring sunt necesare?

Ati vazut cu totii reclamele crditelor de la IFN si stiti cat de sugestive pot fi din punct de vedere al conditiilor de eligibilitate lejere oferite de aceste societati.

Creditele nebancare foarte simplu de obtinut la prima vedere nu sunt tocmai floare la ureche de accesat pentru toata lumea. Chiar si pentru aceste produse sunt impuse reguli clare si cerinte minime peste care nici IFN-urile nu trec.

Sa vedem insa cum se pot obtine astfel de credite, ce acte iti sunt necesare, ce varsta se cere, ce vechime in munca si ce scoring in BC.

Pentru inceput haideti sa vedem daca IFN-urile solicita un anume tip de contract de munca ori sunt acceptati toti clientii, indiferent de contractul de munca, fie ca sunt pensionari, persoane fizice autorizare ori persoane ce obtin venituri din activitati independente.

Marea majorite a IFN-urilor sunt destul de permisive in privinta contractului de munca si a tipurilor de venituri obtinute. Conditia esentiala la acest capitol este ca respectivul client sa se incadreze gradului de indatorare admis. Sunt insa si IFN-uri care solicita sa fii angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, dupa cum IFN-uri care, pentru persoanele angajate cu contract pe perioada determinata solicitta o vechime mai mare in munca.

Deci pentru obtinerea unui credit trebuie sa ai venituri permanente, fie ele din salarii, din pensii, din chirii, contracte de drepturi de autor, alte tipuri de venituri din activitati independente, venituri din profesii liberale, etc.

Actele necesare solicitate de IFN sunt in general urmatoarele:

– CI/BI
– dovada de venit (multe IFN-uri solicita extrasul de cont – indeosebi acele societati care acorda credite online in cuantum redus pe perioade scurte de timp), cu exceptia IFN-urilor care au trecut la inspectarea veniturilor la ANAF

Varsta admisa la IFN

Varsta solicitata de IFN-uri este in medie intre 18 si 70 de ani. Mute IFN-uri accepta si pensionari la creditare, fara sa aiba produse specifice pentru aceasta categorie de clienti.

Vechimea in munca solicita de societatile nebancare

Vechimea in munca este slab impusa ca regula printre IFN-uri. Sunt cateva societati nebancare care au cerinte si legate de vechimea in munca. Spre exemplu, cei de la Credius solicita o vchime minima de o luna, BRD Finance solicita o vechime de minim 3 luni la locul actual de munca, Cetelem impune de asemenea sa ai 3 luni vechime la ultimul loc de munca. Pentru evaluarea bonitatii, multe IFN-uri declara ca solicita astfel de date. Spre exemplu, cei de la iCredit ne informeaza ca, pentru verificarea bonitatii solicita clientilor date legate de venit, vechime in munca, titlu, profesie, remuneratie, venit total, educatie etc.

Care sunt impunerile in privinta scoringului din BC?

In privinta scoringului in BC exista doua tipuri de IFN-uri, si anume, cele care accepta restantieri la creditare si cele care nu accepta. Sunt insa si IFN-uri care accepta restantieri la creditare cu conditia sa-si fi achitat restanta pentru care au fost raportati de bani la Biroul de Credit, suma sa nu fi fost mare, iar perioada de intarziere sa nu fi fost nici ea exagerata.

Putine IFN-uri spun totusi ca accepta restantieri. Insa, noi acum ne referim la societatile nebancare vizibile in piata, cele care au o activitate efervescenta indeosebi in online. De ce spunem asta? Pentru ca in tara sunt multe IFN-uri, unele obscure, cu activitate exclusiv off-line, ale caror denumiri le cunoastem din statisticile BNR, insa de care nu au cunostinta decat locuitorii vreunui mic orasel de provincie.

Asadar, nu stiu daca v-ati facut deja o impresie despre cat de simplu se pot accesa credite de la IFN, insa, sper ca ati inteles cam care sunt actele si conditiile.

Cu siguranta standardele IFN-urilor sunt mult mai reduse decat cele ale bancilor. Pe de-o parte este de inteles, avand in vedere ca IFN-urile acorda imprumuturi mici, pe cand bancile ofera sume mari pe perioade lungi de timp.

Ce suma pot obtine de la IFN si care sunt rate?

De la IFN poti imprumuta sume variate de bani. Daca apelezi la IFN-uri care au in portofoliu microcredite, sumele maxime pe care le vei obtine variaza intre 2.000 si 5.000 lei. Daca optezi pentru IFN-urile care au in portofoliu credite de consum, poti imprumuta si sume mari de bani de ordinul sutelor de mii de lei. Pentru sume mari de bani, poti sa te indrepti de la inceput catre societatile care acorda credite cu garantii.

Ratele aferente imprumuturilor nebancare pot fi calculate usor pe calculatoarele de credite de pe platformele online ale acestor societati. Ratele variaza in functie de sumele si perioadele alese, dar si de dobanzile practicate de fiecare societate in parte.

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies