Cat costa un imprumut rapid?

Actualizare octombrie 26, 2020

In acceptiunea generala, creditele rapide se gasesc in portofoliul IFN-urilor fiind caracterizate prin permisivitate, timpi scurti de acordare si costuri mari.

Am pornit acest articol cu gandul la cei care se tem de credite rapide si care au auzit tot felul de povesti abracadrabrante despre aceste produse financiare.

Cu certitudine, aceste produse financiare nu sunt ieftine.

Si totusi, daca ai pune in balanta avantajele cu dezavantajele lor, s-ar putea sa iesi pe plus.

E adevarat ca unii nu pun nimic in balanta atunci cand contracteaza un imprumut – o fac doar pentru ca a aparut o nevoie si trebuie rezolvata.

Pe de-o parte avem avantajul accesarii simple, usoare si deosebit de rapide si pe de alta parte avem dezavantajul costurilor.

Intr-o parte avem birocratie minima si conditii de eligibilitate precare si in alta dobanzi mari si penalizari ametitoare.

Cu statut de credite rapide gasiti astazi in piata multe produse care va pot tenta. De la renumitul credit pana la salariu la creditul fara acte, de la accesarea online la accesarea la domiciliu.

Denumirile sub care se regasesc astfel de produse financiare sunt nenumarate, aproape fiecare institutie financiara iesind in evidenta cu un nume propriu ce caracterizeaza intr-un fel sau altul oferta lor.

Crezi ca un imprumut urgent e diferit de cel denumit sugestiv credit online rapid fara acte? Te inseli! In esenta vorbim de aceleasi produse, sumele si perioadele de regula difera.

Mai mult de atat, costurile si destul de asemanantoare per total. Exista si exceptii, dar acolo intervine un alt mod de evaluare a riscurilor, deci, cu siguranta ti se va impune o eligibilitate mai buna.

Cum se caracterizeaza un imprumut rapid?

– se acorda pentru un timp scurt
– sumele puse la dispozitie sunt reduse
– conditii laxe de creditare
– acte putine transferabile online

Care este costul unui imprumut rapid si cum se determina el?

In primul rand, fiecare institutie financiara este obligata sa-si afiseze in clar costurile totale si de detaliu, plus modul de calcul.

Veti regasi la fiecare institutie financiara atat rata dobanzii cat si dobanda anuala efectiva.

Pentru a avea o imagine clara asupra costurilor, intotdeauna este bine sa aveti in vedere DAE-ul, adica dobanda anuala efectiva. Acest indicator inglobeaza practic toate costurile atasate unui credit.

In piata din Romania, creditele rapide au dobanzi care urca pana la 1,3% pe zi din suma imprumutata. Pana la aceasta valoare exista o sumedenie de oferte, fiecare cu specificul ei, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.

Majoritatea societatilor nebancare ce acorda astfel de produse merg pe dobanzi zilnice de 1,2% pe zi. Acest lucru a reiesit dintr-o analiza a noastra ce a luat in calcul societatile nebancare vizibile in piata.

Cum va spuneam, exista si alte tipuri de costuri, dar cele mai mult merg pe valorile oferite de noi anterior.

Exista si creditori care practica dobanda 0 pentru prima accesare, insa, dupa trecerea perioadei in care se ia in considerare acest discount, se trece la costuri similare cu cele amintite de noi.

Cand poate fi util un credit rapid, tinand cont de costurile sale ridicate?

Consumatorul de credite ajunge sa se imprumute atunci cand se regaseste intr-o situatie financiara dificila.

E adevarat ca prima intentie a acestuia este aceea de a-si imbunatatii situatia financiara.

Fireste ca de cele mai multe ori nu reuseste decat sa se afunde si mai tare in datorii. Insa, exista si cetateni ca ies la liman cu astfel de sume accesate rapid, rezolvandu-si problemele si vazandu-si mai apoi de treburile sale cotidiene.

Sunt situatii in viata cand nu mai tii cont de costuri, nu te mai intereseaza penalizari ori alte urmari de acest fel. Atunci, simplu fapt ca poti face rost de o suma de bani reprezinta o binecuvantare.

Nu spunem ca este bine sau rau sa accesezi credite rapide, spunem doar ca uneori ele sunt viabile, alteriori nu.

Cand strangi imprumut dupa imprumut doar pentru a-ti cumpara ultima generatie de smartphone, ori pentru a-ti indrepta nasul, cu siguranta nu este o idee buna.

Cand nevoile sunt urgente si nu sufera amanare, exista intelegere si este de inteles accesarea.

Costurile sunt formate din dobanzi, din taxe si comisioane dar si din penalizari.

In cazul in care intarziati cu plata, depasind termenul scadent, atunci institutia va impune costuri suplimentare traduse prin aceeasta dobanda penalizatoare.

Costurile de banza ale imprumutului impreuna cu dobanzile penalizatoare pot sa afecteze situatia financiara a unei persoane pe termen lung.

Fiecare institutie de finantare are costurile sale si conditiile proprii de accesare.

In fapt, este impropriu sa compari doua produse din piata, pentru ca de cele mai multe ori conditiile de eligibilitate difera, sumele acordate si perioadele difera. Nu poti compara cum s-ar spune mere cu pere.

Chiar daca, sa zicem ai lua in considerare un credit de 500 de lei de la mai multe IFN-uri si le-ai compara costurile, nu vei obtine deloc o imagine clara.

Si-ti spun si de ce: o institutie financiara iti acorda creditul cu o dobanda de 1.2 % pe zi, dar iti da banii in 2 ore, fara sa consulte Biroul de Credit, fara sa verifice veniturile la ANAF. O alta iti acorda 500 de lei, cu toate verificarile posibile (mai adauga tu si o verificare la CRC – Centrala Riscului de Credit, ca nu strica) si cu alte condii de vechime, venit minim, contract de munca si asa mai departe. Ultima institutie iti acorda creditul cu o dobanda de 35% pe an. Bine, dar cu ce te alegi tu din aceasta comparatie? Cu aproape nimic! Vezi doar ca un IFN are o dobanda uriasa, iar alta o dobanda mica. Dar, din pacate la ultima nu ai nicio sansa sa te califici, ca de altfel si in cazul bancilor.

N-as vrea sa ajungeti la concluzia ca eligibilitatea este direct proportonala cu costurile, dar sa stiti ca nici foarte departe nu este.

Exista, din pacate, multe persoane care au apelat la imprumuturi rapide si care sunt datori in prezent, unii dintre ei incearca o reabilitate printr-o refinantare (uneori se practica chiar refinantarea unori credite nebancare).

De multe ori o refinantare poate fi solutia de iesire dintr-o astfel de criza, cu conditia sa identifici un produs mai avantajos si sa fii eligibil.

La noi in tara sunt multe persoane care se apeleaza la refinantari. Un procent de 15% dintre cei ce apeleaza la un credit fac mai devreme sau mai tarziu o refinantare a creditului.

Acest lucru nu se datoreza doar unor problemele aparute in rambursare. Sistemul nostru financiar este destul de tanar si evolueaza destul de mult de la o perioada la alta. Plus ca, mereu apar produse noi, adaptate vremurilor.

Ca sa nu mai vorbim ca exista si o tentatie din cauza ca unele credite se refinanteaza pe 10 ani, caz in care se diminueaza substantial impovararea financiara.

Pe 10 ani nu poti contracta un credit de consum, de aceea pentru unii aceasta alternativa este una potrivita si in fapt singura care le scade substantial ratele.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies