3 aspecte importante ale imprumutului de la IFN

Tu stii care sunt lucrurile pe care trebuie sa le urmaresti atunci cand intentionezi sa accesezi un imprumut nebancar?

Ne-am propus astazi sa va aducem in atentie cateva aspecte de real interes pentru cei dornici sa se imprumute de la IFN.

Cunoscute in piata datorita cerintelor minime la accesare, produsele oferite de IFN-uri vin cu avantajele si dezavantajele lor.

Iata de ce ne-am gandit sa simplificam pentru voi lucrurile si sa va dam cateva indrumari pentru a efectua o comparare reala a unor oferte.

Pentru a lua o buna decizie in privinta accesarii unui credit, multi dintre voi compara mai multe oferte.

Daca nu vei compara mai multe oferte si o alegi pe prima care iti iese in cale, s-ar putea sa nu alegi cea mai avantajoasa oferta pentru tine.

Astfel de lucruri nu este bine a fi lasate la voia intamplarii.

Pentru a obtine un raport calitate – pret bun, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte, si anume, cele pe care dorim noi sa vi le aducem astazi in atentie.

Astazi e chiar usor sa compari diverse oferte, tinand cont de numarul destul de ridicat de comparatoare existente in online. Alegand informatiile de interes pentru tine, in acord cu nivelul tau de eligibilitate, poti pur si simplu sa identifici cel mai avantajos credit rapid online cat ai bate din palme.

Utilizand astfel de comparatoare de credit, economisesti timp si bani. Pentru a utiliza corect o astfel de aplicatie, trebuie sa cunoasteti o serie de date, precum cele legate de eligiblitatea voastra: gradul de indatorare, venitul net, vechimea in munca, istoric de creditare etc.

Revenind insa la cele 3 aspecte pe care dorim sa vi le prezentam, iata la ce trebuie sa fim atenti atunci cand accesam un credit nebancar.

Cele 3 aspecte determinante la accesarea unui credit rapid

1. Costul creditului

Indiferent de oferta, costul creditului este cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont cand dorim sa facem rost de bani.

Nimeni nu isi doreste sa plateasca o dobanda mare, daca ar putea sa gaseasca un imprumut cu o dobanda mai mica.

Cum gasesti cea mai mica dobanda? Comparand ofertele! Insa, va spun din start ca nu este suficient de elaborat acest raspuns. De ce? Pentru ca dobanda poate fi de mai multe tipuri, plus ca, daca analizezi tipuri de credite diferite, costurile pot fi extreme.

Ei bine, pentru identificarea celui mai mic cost, trebuie sa iei in calcul dobanda anuala efectiva (DAE-ul) pentru a efectua o comparatie corecta.

La banci vei gasi multe oferte in care este adusa in atentie rata dobanzii, insa, voi trebuie sa fiti atenti cu precadere la DAE pentru a avea o imagine de ansamblu asupra costului total al creditului.

Pe de alta parte, la IFN-uri, cele mai mici costuri le gasiti la produsele acordate pe termen lung, eventual si cu garantii.

Rata dobanzii este un indicator important ce poate fi utilizat intr-o comparatie, insa, conteaza mult si valoarea sumei disponibile si perioada de accesare.

Plus de asta, nu poti compara spre exemplu microcreditele (cu acordare maxim pentru una-doua luni) cu creditele de nevoi personale (acordate pentru maxim 5 ani). In principal, aici, inadvertenta deriva din perioadele diferite de credite. Mai mult de atat, pentru microcredite, DAE-ul este destul de complcat, tinand cont ca perioadele de creditare sunt de ordinul lunilor, si nu iau in calcul tocmai unul din termenii DAE-ului, si anume masura anuala de comparatie.

Retineti ca rata dobanzii nu ia in considerare cosmisioanele aferente creditului, in unele cazuri diferentele fiind mari. De aceea este bine sa avem in vedere DAE-ul pentru ca el ne arata exact costul total al imprumutului si ne ofera date clare despre cuma totala pe care o avem de rambursat in final.

2. Conditiile de eligibilitate

Acest aspect este unul deosebit de important. Probabil ca ar fi trebuit analizat primul, insa, noi am presupus ca exista deja niste oferte pe care le avem in vedere pentru care ne calificam si doar incercam sa o identificam pe cea mai buna din punct de vedere al costurilor.

Insa, pentru a ajunge sa comparam oferte, trebuie sa stabilim intai daca noi indeplinim cerintele impuse de societatile financiare din randul carora am selectat produsele respective.

Numarul de cerinte nu este intotdeauna relevant, conteaza mai mult eligibilitatea ta, asadar aceasta problema este mai degraba una personala.

Care sunt cerintele obisnuite intalnite la accesarea unui credit?

– grad de indatorare (sub 40% la creditele in lei, sub 20% la cele in euro)
– venit minim (difera de la institutie la institutie)
– vechime in munca (in majoritatea cazurilor, se solicita o vehcime minim la locul actual de munca de 3 luni si de 6 – 12 luni in total; IFN-urile sunt mai blande cu acest aspect (mergand pe minim de vechime – 3 luni la locul actual de munca pentru creditele de nevoi si o luna in unele cazuri pentru imprumuturile rapide.
– istoric de creditare (multe institutii financiare nu accepta persoanele inscrise ca rau platnici in Biroul de Credit – cele cu istoric negativ)
– varsta admisa (este situata in general intre 18 si 65 de ani, cu mici variatii de la institutie la institutie)
– cetatenia romana

3. Comisioane si penalizari

Comisioanele sunt un aspect important al costurilor care trebuie sa fie avut in vedere in mod separat. Un anume comision iti poate urca fulminant costurile creditului, de aceea este bine sa urmaresti toate comisioanele, taxele si procentele prevazute pentru varii servicii ori produse extra.

Printre cele mai frecvente comisioane intalnite in piata se numara: de analiza dosar, de administrare cont, de rambursare anticiata etc.

De regula, comisioanele variaza mult de la o societate la alta, din acest motiv este bine sa urmaresti aceste detalii atunci cand vrei sa aflii care este costul real al imprumutului dorit.

Un alt aspect important al creditarii il reprezinta penalizarile. Penalizarile pot schimba esential costul final al unui credit.

Pe langa costuri, penalizarile iti impiedica si accesul la un nou imprumut. Cum asa? Daca ai intarziat cu rata unui credit, iar institutia financiara te-a raportat la Biroul de Credit, pe langa ca ti se vor impune penalizarile, ti se strica si scoringul de credit. Un istoric negativ in Biroul de Credit inseamna pe viitor un acces dificil la un nou imprumut.

Apoi, sunt numeroase cazurile unor persoane care au adunat din penalizari niste sume cu adevarat impresionante.

Mai ales in cazul creditelor rapide unde penalizarile sunt ridicate, sumele adunate pentru perioade lungi de itnarzieri pot fi uriase.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies